Hlavní obsah

Bouře zasáhly západní, severní a střední Čechy, vítr lámal stromy

Praha
Aktualizováno

Bouřky spojené se silnými nárazy větru a místy i přívalovými dešti a kroupami postupovaly v noci na pátek ze středních Čech a Ústeckého kraje do kraje Libereckého, nad ránem se objevily v Královéhradeckém kraji. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Pro Novinky Radek Douša

Noční bouře nad Prahou

Článek

Už ve čtvrtek vpodvečer zasáhly bouřky podle ČHMÚ Karlovarský a Plzeňský kraj. Voda a polámané stromy tam na řadě míst zastavily silniční a železniční dopravu.

Například na Karlovarsku podle mluvčího tamních hasičů vyjížděli hasiči k několika desítkám událostí, odstraňovali popadané stromy a odčerpávali vodu. Voda z kopců totiž zaplavila některé silnice, a to i v centru Karlových Varů.

Po půlnoci bouře postupovaly přes Mělnicko, Mladoboleslavsko, Děčínsko a Ústecko do Libereckého kraje. Kolem 6:30 se dostaly na Královéhradecko, kde postupovaly směrem k severovýchodu do okresů Turnov a Náchod.

Hasiči ve Středočeském kraji vyjížděli ke 40 výjezdům. "Do Středočeského kraje dorazila bouřka ve čtvrtek těsně před půlnocí. Porážela stromy, shazovala větve, strhávala plechy ze střech, blesk zapálil rodinný dům," uvedla Kostková. Následky noční bouřky likvidovali hasiči až do rána, vyjížděli ke 40 výjezdům, nejvíce na Kladensku, Benešovsku, Nymbursku a Mělnicku.

Komplikace v dopravě

Bouře a zejména popadané stromy na kolejích způsobily komplikace v železniční dopravě. Podle webu Českých drah musel být ve čtvrtek před 20:00 zastaven provoz na železnici v úseku mezi Tršnicí a Kynšperkem nad Ohří, kde byla podemletá trať a poškozené trakční vedení. Vlaky byly nahrazeny autobusovou dopravou, opravy by měly trvat asi dva dny. Večer spadly stromy na dvě regionální trati v Plzeňském kraji. Úseky z Kasejovic do Blatné a z Třemešné pod Přimdou do Bělé nad Radbuzou se podařilo po půlnoci zprovoznit.

Ráno zastavily provoz spadlé stromy na trati Křinec - Městec Králové na Nymbursku a na dvou dalších tratích na Jičínsku. Vlaky nejezdily podle webu Českých drah mezi Kopidlnem a Rožďalovicemi a mezi Starou Pakou a Horkou u Staré Paky. Po 07:00 už byl provoz na všech třech tratích obnoven.

Stromy padaly i na silnice, kolem půlnoci to bylo zejména na Lounsku, Chomutovsku, Kladensku a Českolipsku, později také na Domažlicku nebo Liberecku, vyplývá z informací policejního dopravního webu. Na křižovatce u Horšovského Týna na Domažlicku silnici zaplavil proud vody o výšce asi 30 centimetrů, v Odravě na Chebsku musel být uzavřen zaplavený podjezd pod rychlostní silnicí R5. Na Sokolovsku voda zaplavila vozovku u obcí Dolní Nivy a Jindřichovice, u Kaceřova se na silnici sesunul svah.

Podle Radiožurnálu hasiči na Žatecku a Děčínsku vyjížděli k popadaným stromům, poškozeným střechám a uvolněné krytině. Kvůli silnému dešti musel být evakuován kemp v Lipové u Chebu. Místní potok se rozlil a hrozilo zatopení chatek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám