Hlavní obsah

Nečas se musí stěhovat, možná si prohodí byt s Němcovou

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vládní rošáda po pádu premiéra Petra Nečase by se mohla odrazit i ve změnách adres. Nečas ztratí bydlení ve vládním Hrzánském paláci, kde často přebýval poté, co se odstěhoval od rodiny z pronajaté vily v Modřanech. Nabízí se bytová rošáda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslava Němcová a Petr Nečas.

Článek

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, stane-li se premiérkou, by mohla Nečasovi přepustit byt v ubytovně pro mimopražské poslance v Nerudově ulici pod Hradem a pár metrů od Sněmovny. Tam by mohl Nečas bydlet v případě, že je stále trvale hlášen mimo hlavní město (pochází z Rožnova pod Radhoštěm).

Němcová tam užívá apartmán, který pro ni Sněmovna upravila ze dvou bytů určených řadovým poslancům.

Nečas se dostal do složité životní pozice. Přišel o funkci, rodinný krb, brzy přijde o spoustu peněz na výplatní pásce i o pohodlí služebního auta s řidičem. A protože se rozvádí, bude muset řešit i střechu nad hlavou.

Ladronku odmítla

Pokud by mu Němcová byt přepustila, mohla by se teoreticky nastěhovat do rezidence českých předsedů vlády v Kramářově vile, kterou si jako sídlo zvolili dva novodobí premiéři Miloš Zeman a Vladimír Špidla.

Ale tato adresa přímo nad úřadem vlády by Němcovou nejspíš nelákala. Odmítla totiž užívat už i luxusní sněmovní vilu na Ladronce, na kterou má právo jako předsedkyně dolní komory. Do bílé vily, kterou Sněmovna zakoupila v roce 1997 za 27 miliónů korun a zrekonstruovala ji za 30,2 miliónu, se Němcová nikdy nenastěhovala, naopak doporučovala její prodej.

Dům, jehož zatím posledním nájemníkem byl soc. dem. šéf Sněmovny Miloslav Vlček, je po celé toto volební období zakonzervován.

Pro poslance má Sněmovna k dispozici dva rezidenční domy. Zmíněný zrekonstruovaný dům v Nerudově ulici se 47 byty a v Rumunské ulici na Vinohradech, kde je 16 bytů. V této chvíli není žádný z nich volný.

Každý mimopražský poslanec má nárok buď na ubytování v hlavním městě, nebo na 17 tisíc korun jako příspěvek na bydlení, které si najde sám.

Reklama

Související témata:

Související články

Němcová: Čekalo se, kdy řeknu ano, nebo ne

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová je kandidátkou na premiérku. V rozhovoru pro Právo popsala, jak rozhodování u ní osobně i ve straně probíhalo.

Výběr článků

Načítám