Hlavní obsah

Frenštát rozdělil další peníze rodinám, jejichž domovy zničil výbuch

Právo, tom
Frenštát pod Radhoštěm

Lidé, kteří přežili únorový výbuch domu ve Frenštátě pod Radhoštěm, dostanou další peníze z veřejné sbírky. Zastupitelé města se rozhodli rozdělit další čtyři milióny korun.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Demolice domu ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Článek

Na kontu sbírky ještě přibližně dva milióny zůstanou. „Ty tam ponecháme až do 18. února 2014, kdy sbírka na pomoc obětem domu skončí. To už bude ukončeno policejní vyšetřování a budou známy okolnosti, které dosud neznáme,“ vysvětlila starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová (Naše Beskydy).

Lidé dostanou peníze podle stejného klíče jako v březnu, kdy se rozdělovalo prvních 15 miliónů. Na kontě sbírky se od 18. února, kdy byla zřízena, sešlo přes 21 miliónů korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Odstraňování následků nedělního výbuchu plynu v domě ve Frenštátě pod Radhoštěm

„Největší část ze 4 miliónů korun, 50 procent, opět dostanou přeživší obyvatelé čtyř bytů k zajištění bydlení. Zbylá procenta budou zohledňovat zdravotní hlediska a osobní potřeby,“ dodala Leščišinová.

Viníkem výbuchu plynu v bytovém domě byl zřejmě sedmapadesátiletý Antonín Blažek. V troskách kromě něj zemřelo ještě dalších pět lidí, včetně tří dětí. Třípatrový dům se šesti byty výbuchy a následný požár zcela zničily. Střecha domu se zřítila dovnitř budovy, zbytek museli strhnout hasiči.

Evakuováni byli také sousedé z vedlejšího domu č. 40, kteří se do svých bytů nevrátili ještě ani čtyři měsíce od neštěstí. Domy měly společnou stěnu, sousední dům se po odstranění trosek stal nestabilním a bylo nutné jej zpevnit. „Dům č. 40 je nadále neobyvatelný a lidé z tohoto domu bydlí v náhradních bytech, které jim poskytlo město,“ popsala starostka. Nájemníci by se do svých domovů podle posledních informací mohli vrátit v polovině prázdnin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám