Hlavní obsah

Janoušek přijel do Prahy vypovídat, ale policie o něj prý zatím nestojí

Právo, Josef Koukal

Podnikatel Roman Janoušek, který figuruje coby podezřelý v rámci rozsáhlé policejní akce, v níž figurují i špičky české politiky, se ve středu vrátil do Prahy a nabízí výpověď. Právu to sdělil jeho obhájce Vít Široký s tím, že policie zatím o výslech Janouška neprojevila zájem.

Foto: Aleš Pospíšil, ČTK

Lobbista Roman Janoušek

Článek

Podle informací Práva však policie měla zájem Janouška vyslechnout už minulý týden, kdy pobýval v Chorvatsku. Teď si prý nenechá diktovat, kdy má nařídit lobbistův výslech.

Policie: Nikdo nám nebude říkat, kdy koho vyslýchat

„On může nabízet, co chce, ale je na policii, kdy si ho pozve. Kdybychom měli skočit na to, aby nám advokáti říkali, kdo kdy bude vypovídat, to by bylo hodně špatné,“ řekl Právu zdroj obeznámený s vyšetřováním.

V době, kdy policie prováděla v Praze a na dalších místech domovní prohlídky, prohlídky kanceláří a bankovních sejfů, byl Janoušek v Chorvatsku, podle Širokého se tam nejspíš i vrátí. Dodnes prý neobdržel žádné předvolání.

„My to nebudeme v žádném případě komentovat. Kolem kauzy se vyrojilo tolik fám a nesmyslů, že nemá cenu na slova advokátů vůbec reagovat,“ uvedl ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Široký přesto tvrdí, že sám vyvinul iniciativu k provedení Janouškova výslechu.

„Oslovil jsem policii i státní zastupitelství a oni mi sdělili, že to není na pořadu dne, protože potřebují přednostně provést úkony týkající se lidí, kteří jsou ve vazbě,“ řekl Právu Široký.

Výpověď nabízel už před týdnem

Janoušek, pobývající ve své chorvatské vile, se ve středu nečekaně objevil v České republice. „Ve chvíli, kdy jsem mu telefonoval, že jezdit nemusí, už se tady objevil s tím, že byl ochoten policii informace podat. To je ale od vás napřed musejí chtít,“ podotkl advokát.

Nabídku podání vysvětlení ze strany svého klienta prý rozesílal do datových schránek Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Vrchního státního zastupitelství v Olomouci už od 13. června, kdy policie prováděla prohlídky v domech, kancelářích a bankovních sejfech podezřelých.

„Prezentoval jsem, že jsme připraveni se dostavit klidně i v nejbližší době, oni se mi ozvali, že ho (Janouška) zatím nepotřebují,“ uvedl Široký.

O negativní odezvě prý klienta bezprostředně informoval.

„Je tu od včerejška, po telefonu jsem mu sdělil, že to (výslech) zatím nepřipadá v úvahu, že se může klidně vrátit zpátky a já mu dám včas vědět, až mě oni (orgány činné v trestním řízení) budou informovat,“ dodal advokát.

Ištvan mlčí

Zda státní zastupitelství skutečně nereflektovalo na nabídku Janouškovy výpovědi, odmítl šéf Vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan jakkoli komentovat. Nechtěl ani sdělit, zda už byl Janoušek nebo další z podezřelých lobbistů Ivo Rittig policií k podání vysvětlení vyzván.

„Přípravné řízení je neveřejné a nebudeme přece médiím sdělovat, kdo je na kdy předvolán,“ uvedl Ištvan. Žalobci podle něj sdělí veřejnosti další informace až ve chvíli, kdy to sami uznají za vhodné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám