Hlavní obsah

Propadlíků u maturity bylo letos nejméně za tři roky

Praha
Aktualizováno

U státních maturit letos propadlo 16,4 procenta žáků, kteří letos skládali maturitu poprvé. Je to nejméně za tři roky, co se jednotné zkoušky konají, letos ale byla zrušena vyšší úroveň maturit.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministr školství v demisi Petr Fiala připomněl na tiskové konferenci k výsledkům maturit svůj první brífink v roli ministra, který se konal zhruba před rokem. Tehdy se vyjadřoval ke špatným výsledkům maturit, navíc sesadil z pozice šéfa Cermatu Pavla Zeleného.

„Letos je to jinak, letos maturita proběhla úspěšně, byla dobře připravena a přijatá opatření fungují,“ pochválil si Fiala.

V matematice se žáci zhoršili a dopadla nejhůř, v češtině a v cizích jazycích se naopak zlepšili. Ke státním maturitám bylo přihlášeno celkem přes 98 tisíc žáků, skutečně je dělalo 87 950.

Z maturujících v řádném termínu loni propadlo 18,6 procenta žáků, předloni 16,9 procenta. Po započítání žáků, kteří jednotné maturity skládali v opravném nebo náhradním termínu, se pak letos celková neúspěšnost vyšplhala na 19,9 procenta, celkem tak nezvládlo státní maturitu 17 469 žáků.

Největší problémy s matematikou

Největší neúspěšnost vykazují tradičně nástavbové a učňovské obory, kde z maturujících v řádném termínu propadlo 39, respektive 31 procent žáků. Naopak na gymnáziích propadlo jen 2,5 procenta studentů. Pro letošní rok byla zrušena vyšší verze maturit, všichni maturanti bez rozdílu tak skládali stejné zkoušky.

„Největší problémy letos dělala maturantům matematika, kde neúspěšnost u povinných zkoušek v řádném termínu dosáhla 20,6 procenta. Do neúspěšných jsou započítáni i žáci, kteří se ke zkoušce nedostavili a neomluvili se, popřípadě jim nebyla omluva uznána,“ uvedl ředitel maturitního centra Cermat Jiří Zíka.

Loni přitom propadlo z matematiky jen 15,7 procenta žáků, předloni 14,4 procenta. V závěsu za matematikou se v neúspěšnosti drží němčina, z níž propadlo 20,4 procenta žáků.

Celkově ale z cizího jazyka propadlo 7,9 procenta žáků, loni to bylo 8,4 procenta a v roce 2011 devět procent. Nejlépe dopadla čeština, propadlo 6,4 procenta žáků. Loni to přitom bylo deset procent, o rok dříve 7,6 procenta. U češtiny se letos změnilo hodnocení slohů, místo hodnotitelů Cermatu je opravovali kantoři ve školách.

Reklama

Související témata:

Související články

Z matematiky propadla pětina maturantů

Povinně volitelnou zkoušku z matematiky nezvládlo 20,6 procenta maturantů, kteří se v řádném jarním termínu k maturitě dostavili. V druhém volitelném předmětu...

Výběr článků

Načítám