Hlavní obsah

Výborný se do Ústavního soudu nevrátí, chyběl mu jediný hlas

Novinky, jas
Aktualizováno

Senát ve čtvrtek souhlasil s nominací dalších tří kandidátů na soudce Ústavního soudu. Kateřinu Šimáčkovou, Ludvíka Davida a Pavla Rychetského senátoři podpořili, Miloslava Výborného ale ne. Jeho nominaci už předtím nedoporučil ústavně-právní výbor.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Miloslav Výborný senátory nepřesvědčil.

Článek

Prezident Zeman ohlásil, že pokud některý z jeho kandidátů neuspěje, navrhne další jméno. Výborného podpořilo pouze 36 senátorů. Ke zvolení mu chyběl jediný hlas.

Někteří senátoři Výbornému vytýkali, že i jeho přičiněním ÚS odmítl některé návrhy, které členové horní komory soudu předložili. Předseda Senátu Milan Štěch po jednání označil Výborného za odborníka s tím, že jistě bude pro českou justici i nadále pracovat.

Zvolení soudci poděkovali za své zvolení a zdůraznili, že cítí velkou zodpovědnost. Rychetský uvítal personální stabilizaci ÚS a připomněl, že obměna soudu bude pokračovat.

Výborný pogratuloval zvoleným kolegům a poděkoval Senátu za korektní jednání. Ústavním soudcem byl do začátku letošního června, podílel se mimo jiné na zamítnutí levicové ústavní stížnosti na církevní restituce.

Zeman: Kandidátů je dost 

Zeman na úvod jednání konstatoval, že v případě kandidátů ÚS naštěstí převyšuje nabídka poptávku a byl by proto připraven navrhnout v případě neúspěchu další jména.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Miloš Zeman v Senátu

Zavzpomínal i na spolupráci s Rychetským a závěrem svého vystoupení dodal, že vynaloží svou „výmluvnost a osobní kouzlo“ k přesvědčení Pavla Rychetského, aby v případě, že bude senátory potvrzen do ÚS, vykonával funkci „patřičných deset let“.

Rychetský, který spolu s ostatními kandidáty následně před senátory krátce předstoupil, v minulosti opakovaně nadnesl, že by u ÚS zůstal jen další tři roky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám