Hlavní obsah

Dopad aféry Nagyová: Roste zájem o šifrovací telefony

Právo, Jiří Vavroň

Šifrovací telefony začaly jít v Česku na dračku. Údajně je používá kolem dvou tisíc uživatelů, k nimž nyní přibývají další. Stejně tak roste zájem o kontrolu místností firem, právě proti možným odposlechům.

Foto: Novinky

Hledání odposlechů za pomoci profesionální techniky.

Článek

Kontrola přitom není zrovna levná, nejzákladnější přijde téměř na padesát tisíc, důkladná na dvojnásobek. Nejlevnější nejsou ani šifrovací telefony, cena se pohybuje rovněž v řádu desetitisíců.

Jedna specializovaná firma v Česku ročně prověří proti odposlechům kolem tisíce kanceláří, na trhu jich působí několik.

I když zájem o šifrovací telefony a zajištění bezpečnosti firem a kanceláří proti odposlechům byl dosud na Česko velký, aféra šéfky Nečasovy kanceláře Jany Nagyové zájem ještě zvýšila, shodují se experti. Prověřovací služby či společnosti, které zajistí šifrované hovory i obranu proti odposlechům, jsou snadno dostupné a nabízejí kvalitní služby na mezinárodní úrovni.

Odposlech jako konkurenční boj

Přístroje na odposlech zažívají v Česku zlaté časy, jsou volně ke koupi na trhu a jsou běžně dostupné každému. Obrat se pohybuje v desítkách miliónů. Je možné, že konkurence se v konkurenčním boji nezastaví před nezákonnými odposlechy a sledováním. Specializované firmy podle přání připraví tuto techniku přímo na míru.

Zájem o odposlechy a také o obranné prostředky podle analytiků nechtěně dokládá ale i to, že řada obchodů může probíhat tzv. na hraně, ne-li již za hranou zákonnosti. O zařízení na odposlech mají zájem nejen firmy, ale třeba i žárliví manželé a jiní rodinní příslušníci.

Pro pořízení nahrávacího mikrozařízení aktivovaného hlasem postačí mít k dispozici deset tisíc. Na přístroj k odposlechu telefonů, SMS zpráv je třeba trochu přidat – cena je někdy také kolem 50 tisíc.

Je samozřejmé, že důkazy například o nevěře, odposlechy bez zákonného povolení či bez souhlasu odposlouchávaných nemají u soudu váhu důkazu. Použití těchto prostředků se proto vyplatí konzultovat s právníkem, aby se nakonec role neobrátily a ze sledujícího se nestal stíhaný pro porušování osobní svobody, listovního tajemství atd.

Firmám se výdaje vynaložené na ochranu firemních tajemství, na ochranu před zcizením dokumentace, prozrazením velkých zakázek, ale rozhodně vyplatí. Ušetří jim obrovské investice, ochrání velké zakázky, zabrání kriminalitě zaměstnanců. Je samozřejmé, že i odpovědná firma použití takovéto techniky musí nejprve zkonzultovat s právníky, aby nezachránila zakázku, ale současně aby se nedostala do rozporu se zákonem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám