Hlavní obsah

Exšéf Sparty se soudí s ODS, že mu nevrátila půjčku

Právo, Jakub Svoboda

Bývalý vlastník fotbalové Sparty Petr Mach, na kterého Právo nedávno upozornilo v souvislosti s jeho někdejšími konty ve Švýcarsku, z nichž mu někdo za jeho zády vybral zhruba 2,7 miliónu dolarů, se ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 4 začne soudit s ODS.

Foto: Právo

Petr Mach

Článek

Konkrétně jde o to, že strana, kterou několik let štědře sponzoroval, mu podle něj nevrátila 350 tisíc korun, které jí v roce 1994 půjčil na financování stranického aparátu, respektive na výplaty pro zaměstnance strany.

Půjčka měla být splatná do jednoho měsíce. Mach její poskytnutí dokládá potvrzením o půjčce, které za ODS podepsal její tehdejší výkonný místopředseda Petr Čermák, a dalšími účetními doklady.

Zastupuje ho šéf KSČM Filip

Zástupci ODS ale Machovi už před časem vzkázali, že i kdyby existenci půjčky a její nevrácení doložil, budou trvat na tom, že jde o promlčenou záležitost.

„Pokud by se (Mach) s pohledávkou přihlásil několik dní po uplynutí tříleté promlčecí lhůty, mohla by být situace jiná. Po 17 letech je ale tato pohledávka již promlčena a v našem účetnictví, které je každý rok povinně auditováno, takový závazek není,“ potvrdil ve středu Právu neměnné stanovisko ODS její mluvčí Jiří Sochor.

Pikantní na zahájeném soudním procesu je, že Machovým advokátem je jeden z hlavních politických rivalů občanských demokratů, předseda KSČM Vojtěch Filip. „Pana Filipa jsem si vybral jako svého právního zástupce proto, že mám jistotu, že není napojen na kmotrovské struktury kolem ODS,“ řekl Právu Mach.

Reklama

Výběr článků

Načítám