Hlavní obsah

Němcové si vážíme, ale uděláme tím díru jinde, reaguje koalice

TOP 09 i strana LIDEM přijaly jméno Miroslavy Němcové jako kandidátky na premiérku. Jejich představitelé ale dodali, že ODS tím způsobila další problém, a to, kdo stane místo Němcové v čele Sněmovny.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (vpravo) a první místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek.

Článek

„Paní Němcové si velice vážím, je to vážená dáma. Jenže touto volbou uděláme někde jinde díru,“ řekl ČTK předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle něj je strana personálně vyprázdněná, když při hledání premiéra musí vytrhnout někoho jiného z důležitého postu.

Stejně se v České televizi vyjádřil i místopředseda strany Miroslav Kalousek. „Personální nominace je to vynikající,“ řekl a připomněl, že post předsedy Sněmovny se bude těžko obsazovat.

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake připomněla, že důležité je i to, co nyní udělá prezident republiky Miloš Zeman. Ten se s představiteli stran setká v pátek odpoledne.

Němcová je jako předsedkyně Sněmovny třetím nejvyšším ústavním činitelem. Místo ní bude muset být zvolen někdo jiný. Volba může být při stávajícím rozložení sil ve Sněmovně problematická, protože volba je tajná a pro zvolení je potřeba 101 hlasů.

Miroslava Němcová byla grémiem ODS navržena na premiérkuVideo: Česká televize ČT24

Miroslava Němcová

- narodila se 17. listopadu 1952 v Novém Městě na Moravě

- absolvovala střední zemědělskou technickou školu v Havlíčkově Brodě

- 1972-92 odborný referent Českého statistického úřadu

- od 1992 majitelkou knihkupectví ve Žďáru nad Sázavou

- v politice od 1994 (do 2002 členka městského zastupitelstva ve Žďáru nad Sázavou za ODS, členkou strany už od roku 1992)

- 1996 neúspěšná kandidatura do Senátu

- 1998 zvolena za ODS do Sněmovny

- 2002 neúspěšná kandidatura na předsedkyni ODS

- 2006 neúspěšná kandidatura na předsedu Sněmovny

- 2010 předsedkyně Sněmovny, místopředsedkyně ODS

- 2012 vzdala kandidaturu na prezidenta

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám