Hlavní obsah

ČSSD stáhla Vlčkovu nominaci do úřadu, Zeman ji nechtěl podepsat

Bývalý šéf Sněmovny Miloslav Vlček se nestane inspektorem Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), kam jej chtěli dosadit sociální demokraté. Strana nominaci stáhla po rozhovoru předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky s prezidentem Milošem Zemanem. Podle něj totiž Vlček nemá dostatečnou kvalifikaci a prezident by jej nejmenoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Vlčkova nominace byla vzata zpět předsedou senátorů ČSSD Petrem Víchou, potvrdila ve středu odpoledne senátní volební komise.

„Já jsem při nedávném setkání s panem předsedou sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou upozornil, že vzhledem k tomu, že prezident republiky podepisuje dokonce i jmenovací dekrety inspektora pro ochranu osobních údajů, nepodepíši jmenovací dekret pana Miloslava Vlčka, protože se domnívám, že pro tuto funkci není odborně kvalifikován,“ prohlásil Zeman.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Sněmovny Miroslav Vlček (ČSSD)

Jedinou kandidátkou na místo inspektora ÚOOÚ po matematičce Kamile Bendové, vdově po disidentovi Václavu Bendovi, tak zůstala bývalá senátorka ČSSD Jiřina Rippelová, které se loni nepodařilo mandát obhájit za zemanovce. Klub ČSSD ji odmítl podpořit, nominovala ji senátorka Alena Dernerová (za Severočechy.cz). Volba inspektora je naplánována na tento pátek.

Vlček skončil ve Sněmovně s ostudou

Nominace byla kritizována již dříve kvůli Vlčkově minulosti. Před předloňskými sněmovními volbami totiž musel rezignovat na post šéfa Sněmovny kvůli kauzám spojeným s dotacemi a půjčkami. Údajně lobboval za pětadvacetimiliónovou dotaci sportovnímu sdružení, která ale nakonec skončila v luxusním hotelu. Podle ČSSD byl však ze všech obvinění soudně očištěn.

V poslední době se také spekulovalo o tom, že Vlčkovo stažení může souviset se skandálem kolem údajného uplácení trojice bývalých poslanců za ODS. Ti čelí obvinění, že se vzdali mandátů výměnou za slib členství v orgánech státních společností, čímž měli podle vyšetřovatelů získat neoprávněnou výhodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám