Hlavní obsah

V Česku je nejtepleji v Evropě

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední Evropa, která je zasažena současnou vlnou veder, je v současnosti nejteplejší oblastí starého kontinentu. Česká republika spolu se Slovenskem, Rakouskem a východní částí Německa zažívá teploty přes 36 stupňů Celsia.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Podvečerní život na náplavce na Rašínově nábřeží v Praze

Článek

„Za vysokými teplotami stojí jižní proudění, které k nám žene horký vzduch z Afriky,” řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Již tak extrémní teploty podle ní pocitově zvyšuje i vysoká vlhkost vzduchu.

Zatímco v našich zeměpisných šířkách varují meteorologové před teplotami, které mohou dosahovat až 38 stupňů Celsia, na jihu Evropy je paradoxně chladněji. [celá zpráva]

Ve Španělsku se teploty pohybují kolem 28 stupňů, v Chorvatsku do 30 a Itálie hlásí teploty kolem 33 stupňů.

Teplo bylo v polovině června i v nedávné minulosti. Tropické teploty šplhající k 34 stupňům jsme zažívali i v letech 2000, 2002 či 2003.

Reklama

Související témata:

Související články

Bude až 38 stupňů, varovali meteorologové

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zvýšil ve většině českých krajů stupeň nebezpečí u výstrahy před vysokými teplotami z nízkého na vysoký. Teploty mohou...

Výběr článků

Načítám