Hlavní obsah

Prahu zasáhl blackout, v Kunraticích explodovala trafostanice

Praha
Aktualizováno

Ve velké části hlavního města v úterý večer vypadly dodávky proudu. Poruchu způsobil výbuch a následný požár v trafostanici v Kunraticích na Praze 4. Mluvčí Pražské energetiky uvedl, že šlo o malý blackout, při kterém o elektřinu mohla přijít až polovina města. Krátce po půlnoci se dodávky podařilo obnovit.

Požár trafostanice v pražských KunraticíchVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Ještě ráno musí hasiči stále ochlazovat asi 60 tun transformátorového oleje. Příčina výbuchu se vyšetřuje, řekl operační důstojník pražských hasičů.

Podle mluvčího Pražské energetiky (PRE) Petra Holubce je transformátor kompletně zničený a bude muset být vyměněn. Škoda se bude pohybovat v desítkách miliónů korun. Cena samotné trafostanice se pohybuje okolo 50 miliónů.

Výpadek proudu zasáhl několik městských částí Prahy kolem půl jedenácté večer. Bez elektřiny se ocitla velká část Jižního Města, jako městské části Chodov, Roztyly nebo Kunratice a Šeberov na Praze 4.

Výpadek také postihl Záběhlice, Spořilov nebo Bohdalec. Proud ale nešel ani v části Vršovic, Vinohrad, v Michli a na Pankráci.

Foto: Pro Novinky Michal Frühbauer

Požár trafostanice v Kunraticích na Praze 4

„U Kunratického lesa došlo k výbuchu a hoří několik trafostanic,” řekla před jedenáctou večer Novinkám mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Příčiny exploze zatím nejsou známé.

Foto: Pro Novinky Michal Frühbauer

Požár trafostanice v Kunraticích na Praze 4

Podle reportéra Novinek na místě zasahovaly desítky hasičských vozů, záchranáři i policisté. Ti uzavřeli všechny přístupové cesty k trafostanici. Byly také odkloněny dvě autobusové linky.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Hasiči na místě zásahu

Svědci uvedli, že se z místa havárie ozval ohlušující výbuch. Plameny šlehaly několik metrů vysoko a stoupal odtud hustý dým. Obyvatelé volali na tísňové linky, které byly okamžitě přetížené.

Foto: Pro Novinky Michal Gálik

Požár trafostanice v Kunraticích na Praze 4

Městská policie objížděla nejbližší okolí místa požáru a upozorňovala obyvatele, aby kvůli znečištěnému ovzduší nevětrali.

Malý blackout

„Hoří jeden z transformátorů v části rozvodny Chodov, která patří České energetické přenosové soustavě. Naši technici operativně přepojují elektřinu z jiných rozvoden do postižených oblastí,“ řekl Novinkám po půl dvanácté mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Foto: Pro Novinky Michal Gálik

Požár trafostanice v Kunraticích na Praze 4

„Je to takový malý blackout (výrazný výpadek proudu, pozn. red.), zasažena mohla být třetina až polovina města,” dodal Petr Holubec.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Hasiči na místě zásahu

Energetici podle jeho slov postupně obnovovali dodávky elektřiny do postižených oblastí z jiných pražských rozvoden.

Krátce po půlnoci se dodávky proudu do všech zasažených oblastí podařilo obnovit. ČTK to potvrdil mluvčí Holubec.

Výpadek proudu zasáhl velkou část Prahy

Výpadek proudu po expolozi trafostanice na Šeberově postihl pražské části 2, 3, 4, 10, 11 a 22, zasaženy byly i další oblasti.

V Praze 4 a v Praze 10 v souvislosti havárií netekla ani voda.

Výpadek proudu postihl také MHD. Kolem 22:30 byl přerušen provoz tramvají číslo 2, 4 a 10.

Poškozená trafostanice leží mezi ulicemi Na Jelenách a Kunratická spojka, mezi dálnicí D 1 a studentskými kolejemi na Jižním Městě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám