Hlavní obsah

Chalupa žádá od Kubiceho ujištění, že policie nejde po nikom z jeho rajónu

Právo, Jindřich Ginter

Ministr životního prostředí, člen Bezpečnostní rady státu a místopředseda ODS Tomáš Chalupa požádal ministra vnitra Jana Kubiceho, aby mu sdělil, zda policie jde po některém ze zaměstnanců jeho resortu. Pokud by se ukázalo, že ano, rozváže Chalupa podle svých slov s takovým zaměstnancem okamžitě pracovní poměr.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Článek

Stín podezření v kauze lobbistů Janoušek–Rittig totiž padl také na současného ředitele České inspekce životního prostředí Jana Slance. Chalupa zatím Slancovi věří. Zdůraznil však slovo „zatím“.

Policii údajně zajímá pět stavebních zakázek za sto miliónů korun zadaných v době, kdy Slanec vedl podnik Povodí Vltavy patřící pod ministerstvo zemědělství.

Dostupné informace jsou ale velmi obecné, případné podezření, že lobbistům Slanec přihrával kontrakty, zatím stojí na vodě. „V čem přesně spočívala role lobbisty Janouška, policisté nezmiňují,“ uvedly HN s odvoláním na kopie příkazu k prohlídce bezpečnostních schránek.

„Pan Slanec mi sdělil, že mu není známo, že by proti němu bylo vedeno vyšetřování, že by byl obviněn. Ujistil mne, že nemá žádné vazby na Rittiga a Janouška,“ napsal Právu Chalupa.

Z inspekce do Povodí a zpět

„Slanec mi byl doporučován z více stran jako odborník, protože inspekci životního prostředí řídil už předtím, než odešel do Povodí Vltavy,“ dodal Chalupa.

Podle informací Práva se na ministerstvu životního prostředí někteří opatrně Slance zastávají s tím, že z Povodí Vltavy měl odejít právě proto, že prý lidem z okruhu lobbistů naopak na ruku nešel.

Nikdo ale nechce v této souvislosti být jmenován, nikdo si nechce pálit prsty, všichni mají obavy, co z obří protikorupční razie ještě vyleze. Někteří se obávají toho, že mohou být kriminalizováni i lidé, kteří s tím nic moc společného nemají.

„Bůh ví ale, jak to ve skutečnosti všechno je, člověk už nemůže ničemu věřit,“ glosoval to jeden z vysokých úředníků ministerstva. „Vycházím z informací, které mám k dispozici.

Pan Slanec podepsal mlčenlivost, takže k tomu nemůže nic více sdělovat. Pokud by byl trestně stíhán, tak bych ho z funkce neprodleně odvolal a musel by ministerstvo opustit. Zatím k tomu není ale relevantní důvod,“ zdůraznil Chalupa.

Reklama

Výběr článků

Načítám