Hlavní obsah

Trafiky pro poslance měl domlouvat i nynější šéf ODS Kuba

Právo, rav

Mezi jmény politických špiček, které podle policie měly loni na podzim domlouvat třem poslaneckým rebelům z ODS členství v dozorčích radách či představenstvech státních firem, figuruje i současný ministr průmyslu a obchodu a nyní faktický šéf nejsilnější vládní strany Martin Kuba.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Kuba po jednání výkonné rady ODS, která se 17. června 2013 sešla v sídle strany.

Článek

Tento první místopředseda ODS se přitom v posledních dnech vyjádřil, že by přijal roli premiéra po odstupujícím Petru Nečasovi, který rezignoval i na post šéfa strany, kterou teď prozatím vede právě Kuba.

Jenže podle usnesení o zahájení trestního stíhání v kauze obviněných exposlanců Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy se mimo jiné opakovaně objevuje i Kubovo jméno v souvislosti s dohadováním, kam zmíněná trojice tehdejších rebelů po složení poslaneckého mandátu zamíří.

Kuba tlačil na rozhodnutí

V telefonickém rozhovoru z loňského 10. prosince mezi dalším z obviněných – bývalým náměstkem na ministerstvech dopravy a zemědělství Romanem Bočkem – a generálním ředitelem Českých drah Petrem Žaludou první z nich zmiňuje právě Martina Kubu.

Boček mimo jiné uvádí, že „mu (Žaludovi) asi volal (obviněný Tluchoř) kvůli té dozorčí radě, protože mu (Tluchořovi) volal ten Kuba a říkal mu, že se musí do čtvrtka rozhodnout, jestli to chce nebo nechce.“

Žaluda na to reaguje slovy, že „dneska mluvil s panem nejvyšším (zřejmě premiérem Petrem Nečasem) a že se domluvili, že mají pro něj (Tluchoře) něco jiného“.

O den později policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zaznamenali odposlech několika volání z telefonního čísla tehdejší šéfky kabinetu premiéra a nyní hlavní aktérky velkého korupčního skandálu Jany Nagyové.

Kluci se nám smějou, měl si Kuba stěžovat

Podle policejního usnesení šlo o telefonní hovory s Martinem Kubou a SMS zprávy dokládající snahu Petra Tluchoře, aby do dozorčí rady Českých drah byl zvolen Libor Antoš (úředník ministerstva financí a Tluchořův známý, pozn. redakce).

Kubovo jméno je v usnesení zmíněno ještě jednou, a to v odposlechu z telefonátu z letošního 13. února, v němž Nagyová hovoří se šéfem představenstva elektrárenského gigantu ČEZ Danielem Benešem a mimo jiné uvádí: „...Kuba řekl, že se jim kluci smějou, že věci, co slíbili na kongresu, dosud nesplnili.“ Zároveň Nagyová dodává, že tím míní dozorčí rady a další posty, o kterých mu prý vyprávěla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám