Hlavní obsah

Nečas demisí přijde o 74 tisíc měsíčně

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petr Nečas si rezignací na premiérskou funkci výrazně finančně pohorší. Měsíčně přijde o 74 tisíc korun hrubého. Plat premiéra činí 150 100 Kč a k tomu dostává 19 200 jako náhrady. To vše před zdaněním.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas (ODS).

Článek

Jako řadový poslanec bude brát 55 900 hrubého měsíčně, měsíční náhrady, pokud je bude brát jako poslanec za Zlínsko, dosáhnou 39 400 Kč. Vzhledem k tomu, že Nečas zůstává poslancem, nemá nárok na odchodné. To získá až po odchodu ze Sněmovny a půjde o pět měsíčních platů poslance.

Podle tzv. platového zákona má nárok ještě tři měsíce používat služební auto s řidičem, a to i k soukromým účelům. Záleží ale na něm, zda tuto možnost využije. Kvůli rozvodu navíc přijde expremiér o byt, všechny společné peníze a zaváže se k hypotéce. S odkazem na rozvodové dokumenty to napsal časopis Týden.

Za dobu manželství, které trvalo více než 25 let, si Nečasovi našetřili 1,97 miliónu korun. Úspory pocházejí hlavně z Nečasových příjmů. Jeho manželka Radka je v domácnosti, do rodinného rozpočtu přispívala zřejmě minimálně. Byt v Rožnově pod Radhoštěm, v němž šestičlenná rodina řadu let bydlela, manželé prodají.

Nečas manželce z prodeje bytu vyplatí minimálně milión. Dále bude splácet hypotéku ve výši maximálně dva milióny korun a 16 200 Kč měsíčně do doby, než bude hypotéka čerpána.

Bude rovněž platit 15 tisíc měsíčně do doby, než jeho žena dostane uvedenou hotovost. Premiér bude hradit i výživné na dvě nezletilé dcery, a to 42 tisíc Kč měsíčně, napsal Týden.

Reklama

Související články

V politice zcela končím, rozloučil se Nečas

Premiér Petr Nečas (ODS), který v pondělí předá demisi prezidentu Miloši Zemanovi, se rozhodl zcela skončit s politikou. Řekl to České televizi s tím, že...

Výběr článků

Načítám