Hlavní obsah

ODS se nepoučila, už zase něco slibuje za podporu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

ODS je, zdá se, nenapravitelná. Sotva začala justice rozdávat obvinění za korupci při nabídce postů výměnou za politickou protislužbu, už se pouští do podobného dobrodružství. Zničehonic nabízí nezařazenému poslanci Jaroslavu Škárkovi (dříve Věci veřejné) členství hned ve třech sněmovních výborech. Ten už druhým rokem v žádném výboru není.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Kuba, Miroslava Němcová a Přemysl Sobotka po jednání výkonné rady ODS.

Článek

Prestižní je zejména rozpočtový výbor, kam se ani někteří členové velkých stran nedostanou. Zařazení do výboru se na příj­mech poslance neprojeví, ale je možné, že by se mohl stát místopředsedou kontrolního či petičního výboru. A tato funkce už základní plat 55 900 korun zvyšuje o 11 400 korun.

Škárkův hlas může být důležitý při hlasování o důvěře nové vládě, kterou by mohl opět vést člen ODS.

Vzhledem k tomu, že jsem pravomocně nevinný, požádal jsem o zařazení
Jaroslav Škárka

Dopisem ze čtvrtka minulého týdne, kdy už byly první informace o policejní razii mezi politiky, informoval šéf klubu ODS Marek Benda ostatní poslanecké frakce o tom, že jeho klub chce nominovat Škárku právě do rozpočtového a také kontrolního a petičního výboru.

Škárka Právu řekl, že se obrátil na zástupce všech poslaneckých klubů s výjimkou véčkařského, aby se mohl vrátit jak do rozpočtového, tak do kontrolního a petičního výboru. Tam zastupoval Věci veřejné. Z výborů odešel v době, kdy probíhal soud s ním a Vítem Bártou.

„Vzhledem k tomu, že jsem pravomocně nevinný, požádal jsem o zařazení,“ uvedl. Popřel, že by chtěl vstoupit do klubu ODS  nebo do jakéhokoli jiného.

Na otázku Práva, zda si ho tím ODS a koalice nezavazují, Škárka odpověděl: „To je velmi spekulativní, protože žádná komunikace na toto téma neproběhla.“ Poslanec nechtěl říct, jak se zachová při hlasování o důvěře vládě, o kterou bude muset kabinet s novým premiérem požádat.

„Rozhodnu se podle toho, kdo bude navržen, jaké bude programové prohlášení,“ prohlásil Škárka, který po odchodu z véčkařského klubu povětšinou s koalicí už hlasuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec Jaroslav Škárka ve Sněmovně

Ve Sněmovně je šest poslanců, kteří nejsou zařazeni do žádného výboru. Přitom třeba člen ODS Jiří Šulc čekal na zařazení právě do rozpočtového výboru rok a půl. Do té doby nebyl nikde.

Zařazení do výborů podléhá souhlasu celé Sněmovny. „Každý poslanec by měl být alespoň v jednom výboru, určitě jsme ochotni se o panu Škárkovi bavit, ale rozhodně ne o členství v rozpočtovém výboru,“ řekl Právu šéf klubu ČSSD Jeroným Tejc.

„Pokud chce koalice prosazovat pana Škárku do tří výborů a navíc pro něj třeba bude mít připravené nějaké funkce, je třeba se ptát, proč má o něj takovou péči právě v této době,“ dodal.

„Je to nemravné“

Podle předsedkyně klubu VV Kateřiny Klasnové je nominace Škárky klubem ODS nemravná, neboť tak pokračuje nakupování poslanců. „ODS se zjevně pojišťuje pro případné hledání stojedničky,“ řekla Právu.

Šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík Právu sdělil, že změny ve výborech se řešily už minulé úterý, kdy ještě o skandálu nikdo nic netušil.

Zařazení tohoto bodu na program červnové schůze navrhoval Benda na jejím počátku, v úterý. Týká se pouze Škárky.

Koalice má teď přesně sto hlasů potřebných pro získání důvěry vládě. Opozici i koalici chybí po jednom poslanci, kteří jsou za mřížemi, takže proto by stovka hlasů ze 198 poslanců kabinetu stačila.

Kromě Škárky jsou ve hře ještě čtyři jména – Josef Dobeš, Michal Doktor, Kristýna Kočí a bývalý člen ODS Radim Fiala, který teď spolupracuje s hnutím Úsvit demokracie Tomia Okamury.

Foto: Petr Horník, Právo

ministr školství Josef Dobeš (VV)

S Dobešem může mít problém. „Pokud by nová vláda měla být na půdorysu bývalé koaliční vlády, tak je moje podpora pro ni velmi nepravděpodobná,“ řekl Právu. Prý si počká, jak se zachová prezident a jak se nová vláda postaví k novému rozpočtu a k řešení povodní.

Kočí se k podpoře nové vlády vyjádří až podle toho, jak se k situaci postaví prezident Zeman. „A poté budu zvažovat svůj další postup,“ sdělila Právu.

Anketa

Vnímáte kupčení s funkcemi jako korupci?
ano
90,3 %
nelíbí se mi, ale chápu, že tak to politici dělají
7,8 %
ne, je to normální
1,9 %
Celkem hlasovalo 13736 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám