Hlavní obsah

Pražským primátorem se má stát Hudeček

Aktualizováno

Zastupitelé pražské TOP 09 v pondělí nominovali na funkci primátora hlavního města Tomáše Hudečka. Jeho protikandidátkou byla podle informací Práva Iveta Borská, nikoliv Jiří Vávra, jak se předpokládalo. Zastupitelstvo bude o primátorovi rozhodovat ve čtvrtek.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Hudeček (TOP 09).

Článek

Je pravděpodobné, že se Hudeček, který nyní město dočasně řídí, stane řádným primátorem. ČSSD už avizovala, že na post podpoří toho, koho TOP 09 vybere.

Hudečkovými zástupci se stanou Vávra a Václav Novotný.

"Byli zvoleni v podstatě lidé, kteří těm gescím rozumějí, a většina i zůstala na místech radních," řekl Tomáš Hudeček. Nově v jednobarevné radě usednou zastupitel Jiří Pařízek, Ludmila Štvánová, Jan Vašíček a Jiří Nouza.

Hudeček město řídí poté, co zastupitelé odvolali Bohuslava Svobodu (ODS). Jako dočasný primátor měl na starosti organizaci protipovodňových opatření a poté řekl, že se ukázalo, že tým, který kolem sebe má, funguje.

Hudeček původně kandidaturu přijmout nechtěl.

500 dní pro Prahu dostalo zelenou

Zastupitelský klub i krajský výkonný výbor pražské ČSSD v pondělí souhlasily s materiálem nazvaným 500 dní pro Prahu, který definuje spolupráci TOP 09 a ČSSD v hlavním městě. Sociální demokraté podpoří menšinovou radu TOP 09.

"Zastupitelský klub i krajská výkonná rada souhlasila se zněním dokumentu 500 dní pro Prahu," uvedl šéf zastupitelského klubu ČSSD Miroslav Poche.

Dokument obsahuje základní podmínky, za kterých jsou sociální demokraté ochotni tolerovat menšinovou radu složenou pouze ze zástupců TOP 09. Mezi body, které chtějí společně řešit, je například budoucnost Kongresového centra Praha, zadání nového územního plánu nebo rozpočet z Prahy na příští rok. Další body nechtěl Poche komentovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám