Hlavní obsah

Policie vyslechla Schwarzenberga kvůli slovům o vydírání koalice

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg byl policií vyslechnut v souvislosti se svým prohlášením, že „rebelové“ ODS vydírali koalici kvůli sporům o vládní daňový balíček. Řekl to v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (vpravo) a první místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek.

Článek

Takzvaní rebelové Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr podle policie figurují v úplatkářské aféře, do níž má být zapojena i blízká spolupracovnice premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová.

„Já už jsem byl vyslechnut v té souvislosti,“ řekl v neděli v pořadu České televize Schwarzenberg. Policii prý řekl, že jsou jeho tehdejší slova pravdivá. „Je to ovšem v rámci politiky. Že to není přímo trestný čin, ale je to tedy chování bohužel ne právě krásné stránky politiky,“ uvedl Schwarzenberg.

Trojice poslanců složila loni v listopadu mandáty kvůli sporu o daňový balíček Nečasovy vlády. S pomocí hlasů poslanců, kteří je ve Sněmovně nahradili, poté vláda balíček prosadila a zažehnala několikatýdenní vládní krizi. Zákonodárci byli podle vyšetřovatelů ke svému odstoupení motivováni nabídkou členství v managementu Českých drah, Čepra a Českého Aeroholdingu, což policisté považují za korupci.

Schwarzenberg v prosincovém rozhovoru pro Lidové noviny přiznal, že vládní koalice musela trojici rebelů za složení mandátu slíbit „trafiky“ ve státních firmách, a vyjednávání s těmito poslanci označil za „prachsprosté vydírání“.

Po čtvrtečním zásahu policie na úřadu vlády a v dalších institucích jsou ve vazbě Tluchoř, Fuksa a Nagyová. Státní zástupce žádá vazbu i pro bývalého poslance ODS Šnajdra. Ostravský soud rozhodne o uvalení vazby v neděli. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Přežije vláda s Kubou místo Nečase?

O jemný chirurgický politický řez se podle všeho pokusí část ODS a TOP 09 ve vládní krizi, která graduje kvůli skandálu kolem Petra Nečase, jenž odmítá...

Výběr článků

Načítám