Hlavní obsah

TOP 09 zatím vládu nesvrhne

– Praha • Aktualizováno
Právo, Radek Plavecký

TOP 09 zatím vládu Petra Nečase (ODS) nesvrhne, takový je závěr sobotního večerního jednání předsednictva koaliční strany. Před nedělními rozhovory nechce TOP 09 dělat žádná rozhodnutí o pokračování vlády, ani o pokračování premiéra Nečase.

Foto: Petr Horník, Právo

Brífink po jednání předsednictva TOP 09 ke kauze Jany Nagyové. Zleva předseda stranického poslaneckého klubu Petr Gazdík, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Předsednictvo TOP 09 jednalo o situaci v souvislosti s kauzou údajného sledování, které si měla u Vojenského zpravodajství objednat šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová.

"Nejdříve s našimi konkrétními návrhy seznámíme koaliční partnery a pak je oznámíme veřejnosti," odmítl specifikovat postoj TOP 09 místopředseda strany Miroslav Kalousek. Jeho strana žádá ODS, aby na neděli svolala jednání vládních koaličních stran.

Při rozhovorech chce TOP 09 podle svého prohlášení "zachovat plnou akceschopnost exekutivy pro pomoc oblastem a lidem postiženým povodněmi. Předseda strany Karel Schwarzenberg má zároveň takový mandát k jednáním, která umožní, aby vláda zůstala zachována až do řádného termínu voleb v roce 2014. TOP 09 ale požaduje "poctivou reflexi stávající situace".

Schwarzenberg: Možné je všechno

Podle Karla Schwarzenberga by měla vláda do voleb vydržet. Jestli to bude i s premiérem Nečasem, to předsednictvo neupřesnilo. "Možné je všechno, detaily, jak by měla vláda vypadat, se uvidí až po jednání s koaličními partnery. První starost není teď o TOP 09, ale o republiku, aby vše fungovalo podle pravidel," uvedl Schwarzenberg.

Podle vyjádření některých představitelů TOP 09 je ale situace vlády neudržitelná. Například ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) naznačila svůj pohled. Na dotaz, zda očekává, že by mohla Nečasova vláda přežít, odpověděla: "Možné je všechno, ale považuji to za méně pravděpodobné a neodpovědné... Já na své pozici ve vládě nelpím," dodala.

Předsednictvo TOP 09 zatím nedalo svým poslancům žádné doporučení, jak hlasovat při případném úterním hlasování o důvěře vládě v Poslanecké sněmovně.

"Doporučení žádné nemáme, chceme nejprve co nejrychleji jednání s koaličním partnerem, které bude v neděli," zopakoval předseda stranického poslaneckého klubu Petr Gazdík (STAN).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám