Hlavní obsah

Je čas odejít, tvrdí ČSSD v souvislosti s vazbou pro Nagyovou

Praha

Sobotní uvalení vazby na šéfku Nečasova kabinetu Janu Nagyovou a na bývalé poslance ODS by mělo být podle opoziční ČSSD pro premiéra Petra Nečase (ODS) jasným signálem k rezignaci. Uvedl to místopředseda ČSSD Michal Hašek. Jeho strana chce kvůli kauze ve Sněmovně vyslovit vládě nedůvěru. Hašek doufá, že se k opozici přidají i někteří z vládních politiků. K odchodu Nečase vyzval i předseda KSČM Vojtěch Filip.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek, místopředseda Lubomír Zaorálek a předseda strany Bohuslav Sobotka

Článek

"Každá další hodina, kdy se Petr Nečas bude zuby nehty držet premiérského křesla a ODS, TOP 09 a LIDEM budou za každou cenu prodlužovat tuto agonii, poškozují Českou republiku a naši demokracii," podotkl Hašek.

Připomněl, že mezi vazebně stíhanými exposlanci je kromě Nagyové také někdejší předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Petr Tluchoř.

"Věřím, že se mezi vládními politiky najdou takoví, kteří dají přednost zájmům státu před úzce stranickými zájmy a nejpozději v úterý ukončí nynější ústavní a politickou krizi," dodal místopředseda ČSSD. Právě v úterý by se s největší pravděpodobností měla konat sněmovní schůze s hlasováním o nedůvěře.

KSČM požaduje okamžitou rezignaci

Předseda KSČM Vojtěch Filip vyzval premiéra k okamžité rezignaci.

"Po uvalení vazby na ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou a rebely ODS už není prostor pro váhání a nemístné výmluvy. Petr Nečas musí okamžitě ukončit návštěvu Polska (tam se Nečas v neděli zúčastní summitu V4, pozn. red.) a po návratu do ČR udělat poslední politický krok - předat svou demisi do rukou prezidenta republiky. Země nesmí být nadále rukojmím politických hrátek, zbabělosti a především klientelismu," uvedl Filip.

Nagyová je obviněna z podílu na nelegálním sledování, kdy měla na premiérovu ženu poslat důstojníky vojenské rozvědky. Jer také obviněna z korupce.

Okresní soud v Ostravě v sobotu kromě Nečasovy blízké spolupracovnice poslal do vazby exministra zemědělství za ODS Ivana Fuksu, jeho bývalého náměstka Romana Bočka a bývalého předsedu poslanců ODS Tluchoře.

Policie je viní z korupce a obává se, že na svobodě by mohli ovlivňovat svědky.

JEDNA RAZIE, TŘI KAUZY

Razii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu předcházelo několikaměsíční vyšetřování, které svedlo dohromady tři různé kauzy, jejichž společným jmenovatelem je jedna z aktérek - vrchní ředitelka kanceláře premiéra Jana Nagyová.

KAUZA 1 - Grygárek, Janoušek, Rittig

Na začátku nynějšího zemětřesení stálo podezření, že tehdejší náměstek vrchního žalobce v Praze Libor Grygárek je napojen na pražské lobbisty Ivo Rittiga a Romana Janouška, vlivného člena místní ODS a rovněž lobbistu Tomáše Hrdličku i na někdejšího šéfa odboru městského investora v Praze z dob primátorství Pavla Béma (ODS) Jiřího Tomana.

Právě v kancelářích Janouška či Rittiga a zřejmě také bývalého žalobce a nyní advokáta Grygárka detektivové provedli v těchto dnech domovní prohlídky. Nikoho z nich dosud neobvinili. V případě obou lobbistů může být překážkou zřejmě fakt, že jsou nyní v zahraničí.

KAUZA 2 - Tluchoř, Fuksa, Šnajdr

Odposlechy či sledování lobbistů Rittiga a Janouška vedly k rozkrytí dalších jmen podezřelých včetně Nagyové, která s nimi měla být v kontaktu.

Detektivové došli k závěru, že prostřednictvím Nagyové Nečas nabídl lukrativní posty v polostátních firmách třem poslancům ODS výměnou za to, že složí mandáty a neshodí vládu při schvalování daňového balíčku. Poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa ze Sněmovny odešli, dva z nich pak získali vysoké posty, policie je obvinila kvůli korupci.

KAUZA 3 - Páleník, Kovanda

Z dalších odposlechů pak podle policie vyplynulo, že si Nagyová objednala u šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka i jeho nástupce Milana Kovandy sledování manželky premiéra Petra Nečase Radky. Její motivací mělo být dosažení rozvodu jeho manželství.

ČSSD k vyslovení nedůvěry vládě potřebuje 101 poslanců. Nejsilnější opoziční strana také hodlá jednat o následném rozpuštění Sněmovny, které by vedlo k parlamentním volbám. Zde už potřebuje 120 hlasů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám