Hlavní obsah

Nagyová v čele Nečasova kabinetu končí, premiér rezignovat nehodlá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas v sobotu v reakci na uvalení vazby na šéfku jeho kabinetu uvedl, že Jana Nagyová nemůže dál pokračovat ve své funkci. Uvedl, že o údajném sledování své ženy a dalších lidí nevěděl, a že by zneužití tajné služby nikdy nepřipustil. Zároveň se omluvil všem, kterých se kauza dotkla. Večer prohlásil, že odstoupit nehodlá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

Současná vláda by podle Petra Nečase měla pokračovat v práci. Předčasné volby nejsou řešením, řekl v TV Nova. Pokračovat až do řádných voleb v roce 2014 chce i koaliční TOP 09. O dalším postupu ale bude koalice jednat v neděli. [celá zpráva]

V sobotu odpoledne Petr Nečas vydal prohlášení, ve kterém shrnul svůj postoj ke skandálu spojenému s jeho nejbližší spolupracovnicí Janou Nagyovou.

„Hluboce toho lituji a omlouvám se všem, kterých se mělo (sledování, pozn. red.) týkat,“ uvedl předseda vlády v souvislosti s obviněním, že šéfka jeho kabinetu nelegálně využila Vojenské zpravodajství ke sledování Nečasovy manželky Radky a dalších lidí.

„Nikdy bych nepřipustil zneužití zpravodajských služeb k osobním a politickým účelům,“ dodal Nečas. V šestibodovém prohlášení vydaném ODS dodal, že o údajném sledování nerozhodl a nevěděl.

Je podle něj nepřijatelné, aby dva vysoce postavení představitelé Vojenského zpravodajství přijímali pokyny od člověka, který k tomu neměl zákonné oprávnění.

Městský soud v Ostravě v sobotu poslal Nagyovou do vazby kvůli obavám z ovlivňování svědků. Je obviněna z podílu na korupci a organizování nelegálního sledování tří lidí. Hrozí jí až pět let vězení.

Rozhovor s právníkem Jany Nagyové Eduardem BrunouVideo: Pavel Karban, Právo

Sledování si podle obvinění měla objednat u bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a jeho nástupce Milana Kovandy.

„Je logické, že po obvinění a následném uvalení vazby na paní Janu Nagyovou nemůže dále pokračovat v pozici vrchní ředitelky Sekce kabinetu předsedy vlády,“ píše se v prohlášení.

Vazba i pro další obviněné

Po sobotním rozhodnutí ostravského soudu je šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda stíhaný na svobodě, zatímco jeho předchůdce Ondrej Páleník skončil ve vazbě.

Nagyová je podle vyšetřovatelů spojnicí v případech nelegálního sledování i politické korupce. Kvůli ní skončil ve vazbě také bývalý šéf poslanců ODS Petr Tluchoř, někdejší ministr zemědělství za ODS Ivan Fuksa, stejně jako jeho bývalý náměstek Roman Boček.

V souvislosti s údajnou politickou korupcí premiér uvedl, že považuje „obvinění tří bývalých poslanců za nesmyslné“. Zopakoval, že nabídky, které měli dostat za to, že podrží vládu, nepovažuje za trestnou činnost.

Poslanci Tluchoř, Fuksa a Šnajdr složili mandáty loni v listopadu kvůli sporům o vládní daňový balíček. Podle vyšetřovatelů je k tomu motivovaly nabídky členství v managementu Českých drah, Čepra a Českého Aeroholdingu.

Reklama

Související články

Vláda by podle Zemana měla skončit

Miloš Zeman v sobotu nepřímo řekl, že vláda premiéra Petra Nečase by měla skončit. Stalo se tak v Lidicích, kde se zúčastnil pietního aktu k 71. výročí...

Výběr článků

Načítám