Hlavní obsah

Kauzu rozjelo podezření na propojení žalobce Grygárka s Janouškem a Rittigem

Právo, rav

Vyšetřování zřejmě největšího skandálu v novodobé historii ČR se na samém počátku týkalo zcela jiných lidí, než kteří jsou nyní obviněni. Vyplývá to z usnesení detektivů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) o zahájení stíhání šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Podnikatel Ivo Rittig (vpravo)

Článek

Podle usnesení, které jako první zveřejnil server E15, se kauza začala odvíjet už loni v lednu, kdy policisté rozjeli prověřování tehdejšího náměstka vrchního žalobce v Praze Libora Grygárka a jeho napojení na pražské lobbisty Ivo Rittiga a Romana Janouška, vlivného člena místní ODS a rovněž lobbistu Tomáše Hrdličku i na někdejšího šéfa odboru městského investora v Praze z dob primátorství Pavla Béma (ODS) Jiřího Tomana.

„Policie zahájila dne 6. ledna 2012 úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, kterého se měl dopustit Libor Grygárek v postavení náměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze společně s dalšími úředními osobami a dále trestných činů sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a legalizace výnosů z trestné činnosti (praní špinavých peněz, pozn. redakce), kterých se měli dopustit Janoušek, Hrdlička, Rittig, Jiří Toman a další tehdy neustanovené osoby,“ píšou kriminalisté v usnesení.

Policisté tedy zřejmě na samém počátku případu řešili propojení lobbistů, politiků, podnikatelů i státních úředníků a jejich možné ovlivňování veřejných zakázek v metropoli. Právě v kancelářích Janouška či Rittiga a zřejmě také bývalého žalobce a nyní advokáta Grygárka detektivové provedli v těchto dnech domovní prohlídky. Nikoho z nich dosud neobvinili. V případě obou lobbistů může být překážkou zřejmě fakt, že jsou nyní v zahraničí.

K rozkrytí dalších jmen podezřelých včetně obviněné Jany Nagyové pomohly policistům hlavně odposlechy či sledování lobbistů Rittiga a Janouška. Z dalších odposlechů pak podle policie vyplynulo, že si Nagyová objednala u Vojenského zpravodajství sledování manželky premiéra Petra Nečase Radky. Její motivací mělo být dosažení rozvodu jeho manželství.

Reklama

Výběr článků

Načítám