Hlavní obsah

Páleník řešil s Nagyovou proces předání své funkce, ne sledování, tvrdí Sokol

Právo, Jakub Troníček

Advokát Tomáš Sokol, který zastupuje bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, tvrdí, že jeho klient s šéfkou premiérova kabinetu Janou Nagyovou řešil svůj odchod z funkce, a nikoli sledování.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Advokát Tomáš Sokol

Článek

Kde je v současné době váš klient?

Nemám žádné přesnější informace, ale domnívám se, že je již eskortován do Ostravy k soudu, který by měl rozhodovat o návrhu na uvalení vazby.

Policie panu Páleníkovi klade za vinu, že na příkaz paní Nagyové neoprávněně nařídil sledování manželky premiéra. O jaké důkazy se při tom policie opírá?

U mého klienta a dalších dvou pracovníků Vojenského zpravodajství a paní Nagyové, kteří jsou obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby, jsou v usnesení o zahájení trestního stíhání zmíněny odkazy na jeden nebo dva telefonické hovory a v tom zbytku jsou to textové zprávy.

Jde tedy o komunikaci mezi paní Nagyovou a oběma šéfy vojenské tajné služby?

Ano, jsou to záznamy komunikace mezi paní Nagyovou, mým klientem a panem Kovandou. Alespoň takto to je v tom usnesení prezentováno. Jestli je to skutečně jejich komunikace, to já samozřejmě nemůžu v tuto chvíli říct. Obsah těch zpráv je v usnesení pouze interpretován, nejde o doslovné citace. V případě mého klienta je těch záznamů nejméně.

O čem si tedy pan Páleník s paní Nagyovou psal?

On v té době předával funkci panu Kovandovi a ta komunikace byla zejména o tom, jestli pan premiér přijde na oficiální předání funkce. Jinak šlo o běžný společenský kontakt.

Váš klient tedy obvinění odmítá?

Ano, on do protokolu uvedl, že přestože tam byl velký zmatek, tak si není vědom toho, že by nařizoval nějaké speciální úkony tohoto charakteru.

Jak dlouho mělo sledování paní Nečasové trvat?

Mělo probíhat v období deseti dnů, ale to usnesení je v tomto směru poněkud nesrozumitelné. Pokud jde o mého klienta, tak tam je řečeno, že on měl zajistit to sledování v den 26. října 2012.

Zbylých devět dní už tedy měl zajistit pan Kovanda?

Je to složitější, protože pan Kovanda nastupoval prvního listopadu, a i toto je pro mě tedy poněkud nesrozumitelné.

Jaký měl být účel toho sledování?

To je složitější problém, není tam totiž patrno, jak to sledování mělo vypadat, jakou mělo mít formu a kdo se na něm měl podílet. Nicméně z některých jiných výpovědí vyplývá, že to bylo na ochranu paní Nečasové.

Budete proti stíhání dávat stížnost?

Ta již byla podána přímo do protokolu a zavázal jsem se, že do deseti dnů dodám její odůvodnění.

Můžete shrnout vaše hlavní argumenty proti policejnímu obvinění?

K tomu se nebudu vyjadřovat, nejdříve by si to měli přečíst ti, kterým to bude adresováno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám