Hlavní obsah

Pražské TOP 09 a ČSSD mají návrh dohody – 500 dní pro Prahu

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjednavači ČSSD v pátek dostali od svých protějšků z TOP 09 návrh dohody. Jmenuje se 500 dní pro Prahu, má tři strany a nastiňuje rozložení sil na magistrátu do konce volebního období na podzim 2014. Prahu by podle očekávání řídila menšinová rada TOP 09, již by ČSSD pomohla zvolit. TOP 09 musí ještě vybrat primátora. Mělo by se to stát v pondělí a jsou dva kandidáti - pověřený primátor Tomáš Hudeček a šéf zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zastupující primátor Tomáš Hudeček (vlevo) a šéf pražských zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra

Článek

Šéf zastupitelů ČSSD Miroslav Poche řekl, že dokument obsahuje také programové závazky, které se mají v Praze realizovat. Posoudit ho musí ale krajské vedení ČSSD a klub, k dalšímu jednání obou stran by se tak politici měli sejít v úterý. „Během pondělka nelze schůzku realizovat – zasedá klub TOP 09, který musí dohodu potvrdit. Bavíme se o menšinové vládě TOP 09 s podporou ČSSD,“ řekl Vávra.

Poche řekl, že mezi oběma stranami zbývají tři až čtyři nevyřešené body. ČSSD neuvedla, že automaticky podpoří kteréhokoli z primátorských kandidátů, které TOP 09 zvolí. „Čekáme na návrh,“ reagoval Poche s tím, že oficiálně nic neví. „Nebudeme kádrovat jednotlivé kandidáty, to nám nepřísluší, stejně jako TOP 09 nepřísluší kádrovat naše kandidáty na některé pozice,“ dodal.

Z věcných problémů se ČSSD zavázala pomoci řešit například otázku budoucnosti zadluženého Kongresového centra Praha, bývalého Paláce kultury, a podpoří zadání nového územního plánu. „Je to dokument, který vyjadřuje shodu, jak řešit některé klíčové problémy Prahy. Jak shodu najít a umožnit se vyrovnat například s rozpočtem, i když nelze předjímat jeho příjmovou stránku,“ uvedl Vávra.

ČSSD také získá posty v dozorčí radě dopravního podniku, kde opozice zastoupena nyní nebyla. Z požadavku, aby posty získala i KSČM, vyjednavači soc. dem. ustoupili.

ODS je po odvolání jejích radních zcela ze hry. „Vlastně ani nevíme, kolik jich je teď v klubu,“ dodal další z vyjednavačů ČSSD Karel Březina.

Reklama

Výběr článků

Načítám