Hlavní obsah

U Tluchoře peníze nenašli, tvrdí jeho obhájce

Právo, Josef Koukal

Při domovní prohlídce u exposlance Petra Tluchoře (ODS) nebyla podle jeho obhájce Marka Nespaly zajištěna žádná podezřelá částka peněz. Doma měl prý jen peníze na domácnost.

Foto: archiv, Právo

Petr Tluchoř

Článek

„Našli u něj jen běžnou hotovost na provoz domácnosti,“ řekl Právu Nespala. Podle něj byla prohlídka v Tluchořově brandýském bytě zbytečná, protože veškeré požadované předměty vydal policii dobrovolně ještě před jejím zahájením.

„Domovní prohlídka má dvě fáze. První je vydávací, druhá zjišťovací. V rámci první řekli, co chtějí, a to jim bylo vydáno,“ podotkl Nespala. „Navzdory tomu měli ještě příkaz, že mu musejí prohledat byt. Vše se ale odehrávalo v naprostém klidu a nic podstatného nalezeno nebylo,“ dodal advokát.

Tluchoř od pátku čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku. Hrozí mu až deset let vězení. Podle policie si měl nechat slíbit za loňské složení poslaneckého mandátu lukrativní post ve státní sféře, který však poté ze strachu nepřijal. Spekulovalo se o místě v dozorčí radě polostátního energetického gigantu ČEZ, v obvinění však podle Nespaly žádný konkrétní post uveden není.

„Obvinění je velmi kostrbatě formulováno tak, že si nechal cosi slíbit, ale pak to nevzal, protože se bál. Čeho se obával, to jsme se nedozvěděli. Nebylo ani řečeno, co konkrétního se mu mělo nabízet,“ prozradil Právu Nespala.

Skutek se prý nestal

Svého klienta hájí tím, že skutek, ze kterého je viněn, se dílem nestal a dílem nebyl trestným činem. Navíc Tluchoř podle obhájce po celou dobu jednal jako poslanec v rámci výkonu svého mandátu a na půdě Poslanecké sněmovny, tedy plně pod ochranou poslanecké imunity.

„Z hlediska ústavně-právního je obvinění logickým nesmyslem. On může kdykoli rezignovat, to je jen nakládání s mandátem. Jako poslanec stál před rozhodnutím, zda se zpronevěří programovému prohlášení ODS, za kterou byl zvolen, nebo zda padne vláda. Tím, že složil mandát, zvolil jedinou možnou cestu mezi tím,“ zastává se Tluchoře Nespala.

Bývalého poslance krátce po poledni eskortovala policie k výslechu u Okresního soudu Ostrava, kde se rozhoduje o jeho vzetí do vazby.

Tluchořův stranický kolega Marek Šnajdr, který byl v průběhu čtvrtečního masivního zákroku policie v zahraničí, by se měl podle informací Práva dostavit na policii dobrovolně dnes odpoledne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám