Hlavní obsah

Korupci a nelegální sledování propojuje Nagyová, tvrdí žalobce

• Aktualizováno

Policie viní bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a jeho nástupce Milana Kovandu ze sledování manželky premiéra Petra Nečase. To si měla objednat šéfka premiérovy kanceláře Jana Nagyová. Uvedl to Páleníkův obhájce Tomáš Sokol. Nagyová je obviněna z organizátorství trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a podplácení. Hrozí jí jeden až pět let vězení.

Náměstek vrchního st. zástupce Pavel Komár o obvinění proti NagyovéVideo: Novinky

 
Článek

„Současně jsou obviněni dva pracovníci Vojenského zpravodajství pro zneužití pravomoci úřední osoby a současně je obviněn bývalý vedoucí pracovník tohoto úřadu pro tentýž trestný čin,“ řekl vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

„Budete překvapeni, stejně jako jsme byli překvapeni my, ten důvod (sledování, pozn. red.) byl ryze soukromý,“ řekl žalobce Pavel Komár.

Foto: ČTK

Ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová (na archivním snímku).

Policie vyšetřuje, zda Nečas o jednání Nagyové věděl.

Nagyová figuruje také ve druhé kauze údajného uplácení poslanců Tluchoře, Fuksy a Šnajdra. Oba případy propojuje právě osoba Nagyové, řekl Ištvanův náměstek Komár.

Vyšetřovatelé u kanceláře Jany Nagyové v Loretánské ulici a v bytě v ModřanechVideo: Jiří Forman, Novinky

Policisté Páleníka obvinili ze zneužití pravomoci úřední osoby, za něž mu hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Podle Sokola policie jeho klienta viní jen z jednoho skutku. Páleníkův výslech prý skončil v pátek v 07:30. Páleník vinu odmítá. Jméno dalšího obviněného zpravodajce Sokol nechtěl prozradit.

„V usnesení o zahájení trestního stíhání je napsáno, že dne 26. října 2012 měl klient zajistit sledování paní Radky Nečasové,“ řekl k obvinění Páleníka jeho obhájce Tomáš Sokol. Zároveň dodal, že v usnesení není uvedeno, jakým způsobem měl Páleník sledování zajistit, ani jak mělo toto sledování probíhat. „Sám klient říká, že si není ničeho takového vědom,“ poznamenal Sokol.

Informace, které Vojenské zpravodajství získalo, předalo v rozporu se zákonem Nagyové, ač by to řádně mělo učinit přes ministra obrany. Ten musí dát i souhlas ke sledování, což se taktéž nestalo. Nagyová navíc neměla žádné zmocnění Vojenské zpravodajství úkolovat.

Zadržení poslanci

Zadrženi byli i bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček, exposlanec Petr Tluchoř a někdejší ministr zemědělství Ivan Fuksa. Není zřejmé, zda a jak spolu jména zadržených souvisejí a zda jde o jeden případ. Sokol vyloučil, že by obvinění souviselo s takzvanými rebely z ODS či s lobbisty Ivem Rittigem a Romanem Janouškem.

Počet obviněných v pátek vzrostl na sedm osob. O uvalení vazby státní zástupce zatím neuvažuje. Řekl to olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Nagyová byla přes noc vyslýchána a policie provedla domovní prohlídku v jejím bytě. [celá zpráva]

Nečas v pátek dorazil do Sněmovny, situaci nijak nekomentoval. Poslanci začnou jednat až v 11.30 hod. Ve čtvrtek se své spolupracovnice zastal a uvedl, že má i nadále jeho důvěru. [celá zpráva]

Nečas v úterý oznámil, že se s manželkou rozvádí. Již počátkem roku potvrdil, že se ženou nežijí ve společné domácnosti. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Radka Nečasová se svým manželem Premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Již v minulosti se objevily spekulace o vztahu premiéra a Nagyové.

Reklama

Související články

Premiér Nečas oznámil, že se rozvádí

Premiér a předseda ODS Petr Nečas v úterý oznámil, že se rozvádí. V prohlášení pro média uvedl, že podal návrh na rozvod, k němuž se připojila i jeho choť...

Výběr článků

Načítám