Hlavní obsah

Zeman bude mít kvůli zásahům dnes napilno

Právo, jov, ivi, rsk

Prezident Miloš Zeman se vloží do řešení politické krize, která vypukla po zatýkání v politických vodách protimafiánským policejním útvarem. Během pátku bude situaci řešit na Hradě s policejním prezidentem Martinem Červíčkem, premiérem Petrem Nečasem (ODS) a s šéfem opoziční ČSSD Bohuslavem Sobotkou.

Foto: Jan Koller, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Podle mluvčí Hradu Hany Burianové prezident s pozvanými „celou situaci prodiskutuje“.

Na Hrad dnes dorazí rovněž ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. S aktéry se bude prezident na Hradě scházet jednotlivě, postupně od dopoledních hodin až do večera.

Prezident se ve čtvrtek vrátil z návštěvy Slovenska, kde se zúčastnil setkání středoevropských prezidentů. V Bratislavě uvedl, že nechce spoléhat na informace z médií.

Foto: Jan Koller, ČTK

Český prezident Miloš Zeman (vlevo) se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem (druhý zleva).

„Příliš nevěřím mediálním informacím. Z vlastní zkušenosti vím, že jsou často velice zkreslené. Právě proto dám přednost těm jednáním,“ řekl Zeman na otázku, jak nynější situaci vidí.

Prezident je připraven na všechny varianty vývoje na politické scéně. „Prognostik, kterým stále ještě jsem, má být připraven na všechny eventuality,“ odpověděl na otázku, zda by mohla skončit nynější koaliční vláda.

Zajímavostí je, že Zemanova schůzka se Sobotkou na Hradě byla naplánována už před několika týdny. Vzhledem k aktuálnímu dění se ale mění její téma, klíčové bude dění na politické scéně vyvolané zatýkáním.

„Nepochybně schůzku využiji k tomu, abych s panem prezidentem probral aktuální situaci,“ řekl Sobotka Právu.

Hrad zasahoval už před dvěma lety

Dnešní jednání na Hradě není první, které má řešit krizi, v níž hrají hlavní roli významní politici a policejní kruhy. Policie figurovala už v aféře, která mohla skončit pádem kabinetu na přelomu let 2011 a 2012.

Jednu z mnoha vládních krizí tehdy zažehnával prezident Václav Klaus. Koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se hádala o obsazení postu policejního prezidenta po odvolání Oldřicha Martinů.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus při přednášce na VŠE

Koalici se podařilo tajně dohodnout a véčka nakonec jako šéfa policie prosadila Petra Lessyho. Ten byl však loni odvolán.

Klaus tehdy řekl, že se nic nesepisovalo, ale že se sám stane garantem splnění sporných bodů, jako je budoucnost policejního prezidenta, předložení protikorupční strategie či vytvoření generální inspekce bezpečnostních složek.

Právě Klaus měl být tím, kdo by v případě neplnění dohody informoval o situaci veřejnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám