Hlavní obsah

Policie prohledávala vládní Hrzánský palác

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Radim Vaculík

Ve čtvrtek večer policisté provedli razii v Hrzánském paláci v Praze, který využívá premiér a kde má zázemí šéfka jeho úřadu Jana Nagyová.

Vyšetřovatelé u kanceláře Jany Nagyové v Loretánské ulici a v bytě v ModřanechVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Policisté byli v Hrzánském paláci od čtvtečních 10:00, v budově strávili skoro celý den, byli zde ještě v 23:00. V jednu chvíli bylo v paláci minimálně 10 vyšetřovatelů, kteří si fotili důkazní materiály.

Policie provedla prohlídku také v soukromém bytě Nagyové v Praze-Modřanech. Vyšetřovatelé odtud odjeli kolem páté hodiny ráno.

Hrzánský palác slouží k reprezentačním účelům premiéra ČR.

Sedm obviněných

V souvislosti s raziemi na úřadech bylo k páteční deváté hodině ráno obviněno celkem sedm lidí, ještě večer jich bylo pět, noční výslechy přinesly další dva obviněné. Informoval o tom olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Celkem je zadrženo osm lidí.

"Až všechny výslechy budou dokončeny, dozorový státní zástupce bude zvažovat, u kterých z obviněných shledá důvody vazby," řekl Ištvan. Z kolika trestných činů budou obviněni, řekne na dopolední tiskové konferenci.

„V tuto chvíli probíhají výslechy obviněných i ostatních zadržených a budou pokračovat po celou noc. Nemohu tedy vyloučit, že ještě během čtvrteční noci či pátečního rána bude zahájeno trestní stíhání i dalších podezřelých,“ řekl ve čtvrtek večer Právu Ištvan.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Vyšetřovatelé odjeli od bytu Jany Nagyové v pražských Modřanech kolem páté hodiny ráno.

Podrobnosti vyšetřovatelé řeknou v pátek 

Ištvan doplnil, že policie a žalobci svolají na pátek dopoledne brífink, kde razie vysvětlí. Přesný čas není znám. Ve čtvrtek nechtěl ani upřesnit, kdo všechno byl obviněn.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivo Ištvan

Policie zadržela bývalého a současného šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a Milana Kovandu, šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula, šéfku kanceláře premiéra Janu Nagyovou, bývalého náměstka ministra zemědělství Romana Bočka, exposlance Petra Tluchoře a někdejšího ministra zemědělství Ivana Fuksu. Osmý člověk byl zadržen na ministerstvu obrany a zatím se neví, o koho jde.

V souvislosti se čtvrteční razií se v pátek sejde s premiérem Nečasem prezident Miloš Zeman. Předseda vlády by měl také policejní zásah na svém úřadu a dalších místech vysvětlovat poslancům.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Prezident Zeman k sobě na Hrad pozval také šéfa opoziční ČSSD Bohuslava Sobotku a policejního prezidenta Martina Červíčka. Jednat chce i s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám