Hlavní obsah

Čeká se na vyjádření premiéra Nečase, je ve své pracovně. Byl u něj lékař

Aktualizováno

Premiér České republiky Petr Nečas (ODS) se zatím nevyjádřil ke čtvrteční razii detektivů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), která se zaměřuje na aktivity lidí označovaných za kmotry ODS a v rámci které byla zadržena i šéfka jeho kabinetu Jana Nagyová, s níž bývá spojován i partnersky. Objevily se zprávy, že se premiér zhroutil, případně že byl hospitalizován. Podle informací Práva je ale ve své pracovně.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Ve chvíli, kdy se vystoupení premiéra k aktuálním událostem, které se ho bezprostředně týkají, jeví jako samozřejmé, se Nečas odmlčel. Právu zrušil na čtvrtek domluvený rozhovor SMS zprávou ze svého telefonu. Nedorazil ani na interpelace do Sněmovny, která čtvrteční schůzi přerušila. Vyjádření přitom od Nečase očekávají jak média a zástupci opozice, tak i příslušníci jeho vlastního tábora.

Podle informací Práva ale není předseda vlády v nemocnici, jak informovala některá média. Nyní je ve své pracovně v budově Úřadu vlády, kde ho navštívil přivolaný lékař. Do Sněmovny má dorazit v pátek ráno.

Nečas je podle všeho vystaven enormnímu tlaku. V době, kdy oznámil, že se rozvádí s manželkou Radkou, postihla razie šéfku jeho kabinetu Janu Nagyovou, o níž se spekuluje jako o jeho partnerce. Nečasovu kancelář vedla už od roku 2006, tehdy ještě na ministerstvu práce.

Údajný velký vliv Nagyové na předsedu vlády se stal opakovaně terčem kritiky nejen v médiích, podle informací tisku se například předloni angažovala kolem výběru nového šéfa České televize a byla i v komisi, jež se pokoušela vybrat nového šéfa Lesů ČR. Letos v lednu vzbudilo pozornost zveřejnění výše odměn, které Nagyová dostává, což Nečas označil za politický útok. Kvůli zveřejnění je stíhán mimo jiné bývalý ředitel rozvědky Karel Randák.

Smyčka se utahuje také kolem bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře a Ivana Fuksy, kteří loni v listopadu odstoupili na protest proti vládnímu daňovému balíčku, ale tím, že se vzdali poslaneckých mandátů, umožnili, že vláda, která se schválením zákona spojila svou další existenci, nakonec nepadla. Za to měli získat vysoké funkce. Fuksa zasedl do představenstva státního Českého Aeroholdingu. I vládní politici později uváděli, že post v Aeroholdingu byl pro Fuksu odměnou za to, že odchodem ze Sněmovny umožnil existenci vlády. O Tluchořovi se psalo, že zamíří do některé státní či polostátní firmy, nejspíše společnosti ČEZ, to ale on sám odmítl. Začátkem roku řekl, že pracuje jako konzultant.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám