Hlavní obsah

Komáry bude likvidovat postřik z Ameriky

Komáří invazi odborníci očekávají ve všech krajích, kde nakladené larvy zalila voda. Pomoci s její likvidací by měl speciální americký postřik VectoBac, jehož velká dodávka by měla dorazit do Česka už ve čtvrtek.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Motorové postřikovače s přípravkem VectoBac jsou základem pro boj s larvami komárů.

Článek

Látka na postřik proti komárům se vyrábí ve Spojených státech amerických. Následně se vozí do Holandska, odkud se distribuuje do dalších evropských zemí.

Jediný český dovozce sídlí v Brně, kde se již omezené zásoby nacházejí, a to v rukou Jihomoravského kraje. Ministerstvo zdravotnictví se proto domluvilo s hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD), že když bude v jiných krajích potřeba, úřad přípravek zapůjčí. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívové se například již v úterý použil na Třeboňsku.

Tam už v pondělí hygienici zjistili extrémní výskyt larev popovodňových komárů v pěti lokalitách v blízkosti Třeboně a ihned začali s postřiky.

Resort ministra Leoše Hegera (TOP 09) se zároveň s dovozcem dohodl na dalším importu látky. „S problémem komárů se pravděpodobně bude potýkat celá Evropa a látky, která je šetrná k životnímu prostředí, je omezené množství. Proto se Česká republika s dovozcem domluvila na rezervaci určitých zásob,“ řekla Právu mluvčí ministerstva.

„Jde o druh naprosto ekologického preparátu, který obsahuje speciální bakterii. V Česku se nevyrábí. Dorazit by mělo 1500 kilogramů přípravku,“ uvedl ředitel ústecké krajské hygienické stanice Josef Trmal.

Situaci mapují hygienici se starosty

Kde všude by měla být komáří mračna nejhustší, se zatím hygienici neodváží odhadnout, konkrétní místa kvůli postřiku je třeba určit kraj po kraji.

„Zatím nelze určit konkrétní místa. Situaci mapují naši hygienici společně se starosty. Na jejich vyžádání by se v daných katastrech postřik proti komárům prováděl. Do Plzně by měl postřik dorazit z Holandska ve čtvrtek,“ řekl Právu ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk.

Obdobně je tomu i v Ústeckém kraji, kam by podle ředitele ústecké krajské hygienické stanice Josefa Trmala mělo dorazit 300 kilogramů postřiku v pátek.

Repelenty do obcí

Kvůli hrozícímu přemnožení komárů zejména v lagunách na Litoměřicku také krizové řízení krajského úřadu okamžitě zajistilo repelenty pro složky Integrovaného záchranného systému a hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) nařídil plošnou dezinsekci.

„Chceme pomoci všem, kteří se na úklidu aktivně podílejí, proto zajistíme plošné rozšíření dezinsekčního prostředku a hasiče, policisty a obce jsme vybavili repelenty,“ upřesnil Bubeníček.

Policistům, hasičům a obcím na Litoměřicku už bylo ve středu distribuováno 3600 kusů repelentních přípravků. Pět set kusů je určeno také přímo na Městský úřad v Terezíně. „Obce mohou repelenty rozdávat např. dobrovolníkům, kteří působí na jejich území,“ uvedla mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.

Také lidé z Novobydžovska a Chlumecka hledí s obavami kolem sebe na tisíce hektarů polí, luk a pastvin, které minulý týden zaplavila voda. „Na rozdíl od nedalekých Poděbrad, vzdálených od nás asi 25 kilometrů, jsme dosud nikdy proti komárům postřiky neaplikovali. Nyní ale obavu z nájezdů tohoto šíleného hmyzu máme,“ říká starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil (KDU-ČSL).

Postřiky už i na Dyji

Do lesů kolem Lanžhota vyrazili lesníci s technikou na postřik proti komárům. Uposlechli výzvy odborníka, který jim doporučil zásah v souvislosti s předchozími vydatnými dešti.

„Ty odstartovaly vývoj larev,“ potvrdil Právu odborný asistent břeclavského pracoviště Krajské hygienické stanice Brno Oldřich Šebesta.

„Pokud by nebyl VectoBac aplikován ve správný čas, je to už v režii obcí, jak budou situaci řešit,“ doplnil Šebesta, který v této části Moravy situaci za extrémní nepovažuje.

„Není to kalamita. Vloni bylo komárů na jižní Moravě skutečně málo. A to je vlastně nenormální. Tady je normální, že tu komáři jsou,“ připomněl Šebesta a turistům vzkázal: „Repelent do výbavy na cestu rozhodně doporučuji.“

Babské rady i ověřené přípravky, které jsou efektivní ochranou proti komárům, najdete na Stream.cz v pořadu Tisíce lidí zajímá... .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám