Hlavní obsah

Vládou prošel návrh zákona o státních úřednících

Právo, rsk
Praha
Aktualizováno

Vláda ve středu večer schválila návrh zákona o státních úřednících. Jeho součástí je, jak již Právo informovalo, také funkce tzv. státního tajemníka, jehož úkolem bude zodpovídat za chod a personální politiku každého ministerstva. Norma nyní poputuje do Sněmovny, kde je však její osud nejistý.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM)

Článek

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) uvedla, že si od změny slibuje depolitizaci státní správy. Podle ní to zastaví dosavadní praxi, kdy o úřednických místech rozhodovali neustále se měnící ministři.

„Jsem také ráda, že se mi do současného návrhu zákona podařilo zakomponovat ochranu oznamovatelů korupce,“ dodala Peake.

Státní tajemník bude jmenován vždy na pět let – jeho působení ve funkci tedy bude přesahovat běžné čtyřleté sněmovní volební období.

Změnu tvrdě kritizuje ČSSD, podle níž je nedostatečná a bude sloužit k zabetonování politicky dosazených a nekvalifikovaných lidí.

„Je pouhou formální čárkou vlády v boji s korupcí a nezajišťuje občanům kvalitní úředníky se zvýšenou odpovědností za odváděnou práci,“ uvedl šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc s tím, že soc. dem. ve Sněmovně předloží vlastní komplexní pozměňovací návrh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám