Hlavní obsah

Vláda uvolnila na povodňové škody další peníze

Aktualizováno

Vláda schválila dalších 557 miliónů korun na rychlou pomoc na odstranění následků povodní. Na tiskové konferenci během středečního jednání vlády o tom informoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Minulý týden vláda vyčlenila na tyto účely 300 miliónů korun, celkem kabinet kvůli povodním zatím uvolnil 7,3 miliardy korun.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Co povodeň udělala s kanalizací? To se prověřuje nejen v Hoříně na Mělnicku. Ilustrační foto.

Článek

Kromě uvolnění financí jednotlivé rezorty přichystaly další formu pomoci. Jde například o daňové úlevy, dotace a zvýhodněné úvěry a záruky na úvěry pro zaplavené firmy.

Ministerstvo pro místní rozvoj chce umožnit obcím zasaženým povodněmi čerpat veřejné peníze, které nebyly spotřebovány při řešení následků záplav z let 2009 a 2010.

Kabinet rovněž pomůže zemědělcům, které povodeň zasáhla, ministerstvo životního prostředí má zase dotační program na plynové kotle pro místa, kde byly zaplaveny zdroje tepla.

Peníze na komunikace

Vláda vyčlenila také půl miliardy korun na opravy místních komunikací poškozených povodní. Žádosti o opravy bude vyřizovat ministerstvo dopravy, na jehož návrh kabinet o uvolnění peněz rozhodl.

"Žádosti budeme přijímat průběžně a budeme se snažit, aby co nejrychleji byla opravena infrastruktura, protože to je základ života v mnoha obcích a mnoha městech. Věřím, že se to ve spolupráci se starosty podaří," řekl na tiskové konferenci ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS).

Uvolněná půlmiliarda korun bude směřovat do obcí, především na opravu místních komunikací a dalšího majetku, který souvisí s dopravou. Podle ministerstva dopravy jde o první prostředky na rychlou pomoc obcím, které mohou být podle dalšího vyčíslování škod navýšeny.

"My se samozřejmě budeme soustředit na majetek státu: zejména železnice, komunikace první třídy, dálnice. A jsme připraveni se podílet i na obnově komunikací krajských druhé a třetí třídy," dodal Stanjura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám