Hlavní obsah

Státní lesy zatím zjistily povodňové škody za 130 miliónů

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povodňová situace na drobných vodních tocích ve správě státního podniku Lesy České republiky se po více než týdnu uklidnila. Přesto se v regionech Plzeňska, Podbořanska (Ústecký kraj), Tišnovska (Jihomoravský kraj) a též v Podkrkonoší v uplynulých dnech vinou lokálních bouřek a přívalových dešťů hladiny toků opakovaně zvedly a místy i vylily z břehů. Ještě tak zřejmě zvýšily částku, na kterou zatím lesníci povodňové škody odhadli. Ve středu se suma pohybovala na úrovni 130 miliónů korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Z těchto aktuálně zaznamenaných škod představuje téměř 41 miliónů náklady na zabezpečovací práce a škody na vodních tocích či vodohospodářském majetku. Škody na lesních cestách a budovách evidujeme ve výši přes 90 miliónů korun,“ uvedl ekonomický ředitel Michal Gaube, který je pověřen řízením společnosti.

Upozornil však, že uváděná čísla jsou pouze průběžná, další škody zaměstnanci podniku s postupným poklesem vody teprve zjišťují.

Vodní nádrže v lesích jsou v pořádku

S největším množstvím problémů se museli lesníci vypořádat v povodích Vltavy a Labe na území Středočeského, Jihočeského, Královéhradeckého a částečně Karlovarského kraje. Celkem byly do středy podchyceny škody na 96 vodních tocích v 83 obcích.

Nejvíce poškozené lesní cesty se nacházejí v Jihočeském, Středočeském, Karlovarském, Ústeckém, Plzeňském a Libereckém kraji. Naopak vodní nádrže jsou zatím v pořádku.

Lesy podle Gaubeho úzce spolupracují s povodňovými komisemi a starosty jednotlivých obcí a v místech, kde je to potřebné, zajišťují provádění a organizaci zabezpečovacích prací. „Nejvyšší prioritu mají zastavěná území obcí. Prováděné práce zatím spočívají v obnovení průtočnosti zanesených koryt. Mnohdy je nutné nasadit i těžkou techniku,“ zdůraznil Gaube.

Nedoporučují vstupovat do lesů

Půda v lesích státu zůstává po dlouhotrvajících deštích nadále silně podmáčená. Stabilita stromů je dočasně snížená a existují rizika nečekaných pádů stromů.

„V těchto dnech proto na občany důrazně apelujeme, aby do lesů raději vůbec nevstupovali, hlavně ne za větrného počasí,“ zdůraznil Michal Gaube.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám