Hlavní obsah

Létající kolo vzlétlo v Letňanech. Sen Jana Tleskače se stal skutečností

Praha

Inspirace romány Julese Verna a Jaroslava Foglara přivedla skupinu českých inženýrů a designérů k sestrojení létajícího kola. To se ve středu na pražském výstavišti Letňany poprvé před zraky veřejnosti na několik minut vzneslo do vzduchu. Na kole zatím seděla jen figurína, už brzy by však přístroj mohl řídit člověk.

Létající kolo vzlétlo v Letňanech. Sen Jana Tleskače se stal skutečnostíVideo: Novinky

 
Článek

Létající kolo Flying bike váží necelých 100 kilogramů. Jeho dosavadní maximální délka letu byla šest minut. Součet výkonu elektromotorů je 50kW. Konstruktéři použili modelářskou elektroniku, která není certifikovaná pro pilotované lety. Na stroji zatím proto nemůže sedět člověk.

"Teď je projekt ve fázi, že kolo je řízeno pomocí vysílačky. Dál chceme pokračovat tak, abychom byli schopni na létajícím kole mít živého člověka," řekl Milan Duchek z firmy Duratec, která se na projektu podílí spolu se společnostmi Technodat a Evektor. Pilotovaný let by se mohl uskutečnit už letos na podzim.

Prototyp stroje konstruktéři navrhli pomocí 3D softwarového řešení. Tvůrci "cyklistického vznášedla" pracovali s identickým souborem dat bez ohledu na to, že jejich pracoviště byla od sebe vzdálena stovky kilometrů.

Po zvážení různých variant nakonec zvolili princip multicopteru. Hlavní síla potřebná pro vzlet kola nepochází od vztlaku na křídlech jako u klasického letadla, ale od statického tahu šesti horizontálních vrtulí.

"Naší hlavní motivací při práci na projektu nebyl zisk nebo komerční zájem, ale splnění našich klukovských snů," uvedl člen řídícího výboru projektu Aleš Kobylík ze společnosti Technodat. Inspirací k projektu bylo prý létající kolo Jana Tleskače z příběhů Rychlých šípů Jaroslava Foglara a film Ukradená vzducholoď natočený režisérem Karlem Zemanem na motivy románu Julese Verna.

Reklama

Výběr článků

Načítám