Hlavní obsah

Praha se vzpamatovává z povodní, bariéry mizí postupně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hladina rozvodněné Vltavy už v Praze výrazně klesla. Protipovodňové bariéry začínají od úterního večera mizet, s jejich rozebíráním pomáhají i vojáci. Na řadě míst ale stále zůstává voda vylitá z břehů a vstup je tam pořád zakázaný.

Praha se ještě nevzpamatovala z povodní, zůstávají bariéry a uzávěrky

 
Článek

Například náplavky byly ještě minulý týden kompletně pod vodou. V úterý v blízkosti Palackého mostu zůstávalo na pěší zóně zhruba 50 centimetrů vody. Průchod nebyl možný, místo střežily policejní hlídky.

„V následujících dnech máme zákaz brát si volno, vypadá to, že tu budeme ještě tak týden,“ svěřil se Novinkám jeden z policistů.

Okolí Vltavy se ale pomalu vrací k normálnímu životu. V úterý byl otevřen palác Žofín na Slovanském ostrově, zámeček v Troji a Praha 2 zpřístupnila veřejnosti všechny parky kromě Folimanky, kde se propadla část půdy.

Bariéry postupně zmizí

Povodňová komise a Ústřední krizový štáb povolily městům a obcím demontovat protipovodňové zábrany. Rozhodnutí o jejich odstranění je na jednotlivých městech, řekl zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

"Postupovat ale budeme v opačném gardu, než jak byly stavěny. V současné chvíli teče Vltavou něco málo přes 1000 kubíků vody za sekundu," řekl Hudeček. V úterý podle generálního štábu přijelo do Prahy kvůli demontáži protipovodňových bariér 50 vojáků z Jinců, večer začnou s prací v Jankovcově ulici.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

V Jankovcově ulici v Praze 7 začala 11. června navečer demontáž protipovodňových zábran.

V hlavním městě je ale stále mnoho míst, kde protipovodňové bariéry ještě zůstávají. Výjimkou nebyla ani ulice Povltavská. Dopravu tam regulovali policisté, na jejichž tvářích byla znát únava z nekončící komunikace se zmatenými řidiči.

V souvislosti s odstraňováním následků záplav bude ještě ve čtvrtek omezen provoz na Strakonické ulici, v každém směru bude otevřen pouze jeden pruh.

Řada radnic také pracuje na znovuotevření parků. Vstup do nich kvůli podmáčené půdě a poškozeným stromům zakázal minulý týden magistrát.

Uzavřená trojská stezka

Oblíbené sportovní epicentrum, trojská stezka pro cyklisty a in-line bruslaře, bylo zatopené přibližně dvoumetrovou masou vody. Ve středu se řeka v těchto místech  téměř vrátila zpátky do svého koryta. Oblast ale dál ohraničovaly policejní pásky s nápisem „zákaz vstupu“.

Navzdory zákazu sem ale sporadicky zavítali cyklisté i bruslaři. Za dvacet minut našeho natáčení do „zakázané“ zóny vjeli čtyři. Ničivou sílu dravé Vltavy tu připomínají zdevastované tenisové kurty. Část plotu, který je ohraničoval, voda téměř smetla.

Výstavami už ale otevřel zámek v Troji. Kromě budovy voda zaplavila zámecký park. "Způsobené škody dosáhly částky 30 miliónů. Návštěvou zámku a expozic je možné pomoci obnově zaplavených objektů v areálu zámku," uvedla Kristýna Kočová z Galerie hlavního města Prahy, která má zámek na starosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám