Hlavní obsah

ČEZ odpustí zálohy i méně zatopeným, Nečas k tomu vyzval další firmy

Právo, Jan Martinek

Občané, jejichž obydlí bylo zatopeno do výšky méně než půl metru, si mohou zažádat o odpuštění měsíčních záloh na elektřinu a plyn. V úterý to oznámil premiér Petr Nečas (ODS) po schůzce s generálním ředitelem společnosti ČEZ Danielem Benešem.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

ČEZ původně zamýšlel odpustit zálohy pouze těm, kdo byli zatopeni do výše více než půl metru, a to po dobu tří měsíců, po schůzce s Nečasem se Beneš rozhodl gesto rozšířit.

„Považuji to za část společenské zodpovědnosti,“ řekl na tiskové konferenci po setkání Nečas. V zatopených oblastech bude podle něj nutné vysoušet obrovské množství objektů. „To zvýší zatížení elektrické rozvodné sítě, zvýší to i náklady podnikatelských subjektů,“ řekl Nečas.

ČEZ přijde odpuštění záloh na 50 až 100 miliónů

Odpuštění by se týkalo jen klientů ČEZ, tedy převážně obyvatel Ústeckého a Středočeského kraje. Nečas proto vyzval další provozovatele elektrické energie, Pražskou energetickou a Jihočeskou energetickou společnost, aby ČEZ v tomto podle premiérových slov „vstřícném kroku vůči zákazníkům“ následovali.

„Velice rád se sejdu s představiteli dalších dvou energetických společností. Určitě nezůstanou stranou,“ uvedl Nečas.

Beneš uvedl, že ČEZ bude odpuštění záloh stát mezi padesáti a sto milióny korun. Ti, kteří by chtěli zálohy odpustit, musí přijít na kontaktní místo ČEZ se žádostí potvrzenou obecním nebo městským úřadem, zda byli vytopeni a v jaké míře.

Nečas zároveň uvedl, že ČEZ je připraven pomoci i těm, kteří doloží, že vysoušení jejich domova trvalo déle než měsíc. Zopakoval, že jeho vláda neuvažuje o zavedení další speciální povodňové daně. „Počítáme s tím, že budeme v letošním roce financovat sanování následků povodní z veřejných rozpočtů,“ řekl premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám