Hlavní obsah

Ani další soudce nepočítá s bouráním v Zeleném údolí

Právo, har
Praha

Advokát Vlastislav Andrš, stojící za firmou GV Reality, podle všeho neuspěje ani s další žalobou na odstranění domu stojícího na pozemku zmíněné společnosti v pražském Zeleném údolí. Místopředseda Obvodního soudu pro Prahu 4 Michael Květ, jenž má jeden ze sporů na starosti, v úterý sice nevynesl rozsudek, ale sdělil oběma stranám svůj předběžný právní názor. A je jasné, že s bouráním nepočítá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zelené údolí v Praze 4

Článek

Místo toho nechá znalce pozemek ocenit. Právě v představách o ceně se totiž obě strany výrazně rozcházejí.

Soudní znalec by měl určit jednak samotnou cenu pozemku, na němž stojí dům dvaatřicetiletého muže, a také cenu za zřízení věcného břemene, aby mohl vlastník domu nemovitost běžně užívat, pokud nedojde k prodeji.

Buď se dohodnou, nebo vznikne věcné břemeno

Květ naznačil, že buď Andrš i vlastník domu cenu stanovenou znalcem akceptují a dohodnou se na prodeji pozemku, nebo soud rozhodne o zřízení věcného břemene. Soudce upozornil, že druhá možnost majitele domu vyjde sice levněji, v budoucnu mu však může přinést výrazné komplikace, například při snaze dům prodat.

„Je jasné, že stavba se odstraňovat nebude. A proto to hodnotíme velmi pozitivně,“ komentoval úterní jednání Petr Novotný, jeden z právních zástupců obyvatel Zeleného údolí z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners. „My budeme samozřejmě se zájmem sledovat, jakým způsobem znalec dojde k celkové ceně. A v tomto případě mohu prohlásit, že máme zájem na tom ten pozemek koupit, to je pro nás varianta číslo jedna,“ dodal Novotný.

O jednom domu již soud rozhodl

Andrš úterní vývoj nekomentoval, v jednací síni nicméně uvedl, že by společnost GV Reality cenu stanovenou znalcem zřejmě přijala.

Kdy se v tomto případě odehraje další jednání, není jasné, Květ totiž řízení odročil na neurčito. Již ve středu se bude ale Obvodní soud pro Prahu 4 zabývat další z Andršových žalob. Tou se firma prostřednictvím advokáta rovněž domáhá odstranění jednoho z rodinných domů, případně toho, aby soud přikázal stavbu do vlastnictví společnosti GV Reality.

Obvodní soud již v dubnu vynesl v jednom ze sporů nepravomocný rozsudek, kterým Andršovu žalobu na odstranění jednoho z domů zamítl. Uvedl tehdy, že nejde o neoprávněnou stavbu a pro zbourání není důvod.

Andrš začal podávat žaloby na bourání domů poté, co se s vlastníky nemovitostí nedokázal domluvit na ceně, za kterou by od jeho firmy příslušné pozemky odkoupili.

Společnost GV Reality koupila pozemky pod rodinnými a bytovými domy se stovkami domácností loni a nabídla je k prodeji vlastníkům budov. Avšak za cenu, kterou nebyli ochotni zaplatit. Zatímco vlastníci domů trvají na ceně kolem tří tisíc korun za metr čtvereční, Andršem požadovaná suma je více než dvounásobná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám