Hlavní obsah

Nejhorší máme za sebou, věří pověřený primátor Hudeček

Praha
Aktualizováno

Hlavní město má, alespoň co se záplav týká, to nejhorší za sebou. V úterý po jednání krizového štábu to uvedl pověřený primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Radní rovněž podle zdrojů ČTK schválili vyhlášku, která umožní odpustit lidem postiženým povodněmi platbu daně z nemovitosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Hudeček (TOP 09)

Článek

"Dnešní krizový štáb konstatoval na základě předpovědí počasí, že ta nejhorší situace v Praze je v tuto chvíli asi za námi," uvedl Hudeček.

Podle Hudečka by se měla situace vrátit do normálu do 14 dnů. Do té doby by měly být rozebrány zábrany a v plném rozsahu zrušena i dopravní omezení.

Pověřený primátor dále uvedl, že město požádalo o povolání dalšího 100 vojáků, kteří budou pomáhat právě při rozebírání zábran. Nyní už jich pět desítek pomáhá s odstraňováním škod na Císařském ostrově.

V pražské Chuchli nadále trvá druhý stupeň povodňové aktivity a stoupat by měla ještě hladina Berounky. Zábrany se proto budou snižovat postupně.

Osvobození od daně až na pět let

Vyhláška o odpuštění daně z nemovitosti by mohla zahrnout období až pěti let.  "Navrhuje se využít institut osvobození pro zdaňovací období od roku 2014, neboť daň z nemovitostí za rok 2013 byla poplatníky již uhrazena finančním úřadům," píše se v dokumentu, který schválili radní.

Za jakých podmínek a jak přesně odpouštění daně bude fungovat, rozhodnou jednotlivé městské části, které daň z nemovitosti vybírají. Kolika lidí se to v současné chvíli týká, není jasné. Magistrát totiž nyní vypracuje rozlivovou mapu a soupis postižených pozemků a budov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám