Hlavní obsah

Noční deště zvedly hladiny toků na Plzeňsku i na jihu Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové varují před extrémním povodňovým nebezpečím, které v úterý od rána hrozí v Plzeňském kraji. Kolem 5.00 hod. hladina říčky Klabavy v Nové Huti u Plzně přesáhla třetí povodňový stupeň. Kvůli nočním déšťům se některé toky na jihu Čech vrátily na první a druhý stupeň povodňové aktivity.

Foto: Petr Eret, ČTK

Rozvodněná řeka Radbuza 4. června v Dobřanech na Plzeňsku.

Článek

"V Nové Huti naskočila trojka v 04.00," uvedl Jan Kail z plzeňského závodu Povodí Vltavy. Ve Staňkově ještě hladina Radbuzy pozvolně stoupá, ale podle prognózy ČHMÚ je u kulminace a poté by měl být několik hodin setrvalý stav a pozvolné klesání.

Odtok z vodního díla Klabava je 41 krychlových metrů za sekundu. Dispečeři budou po 07.00 propočítávat manipulace s přehradou. "Nyní jsou uzavřené spodní výpusti a teče to bezpečnostním přelivem, takže neovládáme. Ale už to postupně klesá na manipulovatelný odtok," uvedl Kail.

Na nejvyšším stupni povodňové aktivity byly kolem 5.20 hodin ještě další čtyři toky, v Plzeňském kraji Radbuza ve Staňkově, v severních Čechách Labe v Děčíně a Bílina v Trmicích a na jihu Čech Polečnice v Novosedlech.

V jižních Čechách se zvedla voda

Na jihu Čech platí po ránu třetí povodňový stupeň na Vltavě ve Spolí a na Blanici v Bavorově.

Zvýšená hladina řek je podle Povodí Vltavy v celkem 21 měřicích stanicích. Velké nádrže mají retenční prostor prázdný.

Hasiči po nočních deštích zasahovali na řadě míst, hlavně na Českobudějovicku - v Hůrách a v okolí Zlivi. "Byla to blesková povodeň, rychle přišla, rychle odešla," řekl operační důstojník krajských hasičů.

Podle meteorologů bude v úterý na jihu Čech oblačno až polojasno, místy přeháňky. Nejvyšší denní teploty až 21 stupňů Celsia. Ve středu a ve čtvrtek bude už skoro jasno, přes den ojediněle přeháňky. Teplota vzduchu vystoupá ke 24 stupňům, respektive k 25 stupňům.

Velká voda v Jindřichově

Po pondělních vydatných deštích je v Olomouckém kraji stále zvýšená hladina toku v Jindřichově na Šumpersku. Podle vodohospodářů tam stále platí první povodňový stupeň.

Dosažení povodňových stupňů na jiných místech kraje pracovníci Povodí Moravy už neočekávají.

Po vydatných deštích platil až do podvečerních hodin první povodňový stupeň také na řece Moravě v Raškově na Šumpersku. Podle vodohospodářů tam už hladina toku klesla.

Na třetím povodňovém stupni, stupni ohrožení, zůstává Labe v Děčíně a Ústí nad Labem. Podle současných odhadů meteorologů bude možné odvolat třetí stupeň ve středu. Druhý stupeň hlásí Ohře, která začala v noci opět stoupat. První stupeň mají stále Bílina a Flájský potok.

Hladina Labe klesla v 7.30 na 6,77 metru, kulminovala ve čtvrtek na 10,72 metru. V Děčíně bylo v úterý na 6,39 metru. Na druhém povodňovém stupni je hladina Ohře v Lounech, její hladina byla v 7.30 na výšce 4,61 metru. Řeka před půlnocí krátce spadla na první povodňový stupeň, začala ale opět mírně stoupat. O půlnoci přibylo 21 centimetrů.

Důvodem je pravděpodobně odpouštění vody z Nechranické přehrady. Povodí Ohře zvýšilo v sobotu postupně odtok přehrady ze 140 na 155 metrů krychlových za sekundu. Cílem je vytvořit v nádrži prostor pro další deště.

Na 1. povodňovém stupni zůstává Bílina v Trmicích a Flájský potok v Českém Jiřetíně. Bílina byla v 7.30 ráno jen šest centimetrů nad úrovní pro odvolání povodňové bdělosti. Flájský potok na Mostecku se již od neděle drží přibližně na výšce 77 centimetrů.

Klesá voda i na Královéhradecku

Hladiny řek Cidliny a Metuje v Královéhradeckém kraji, které stouply po nedělních a pondělních deštích, postupně klesají. Na obou řekách v úterý ráno platil první, tedy nejnižší stupeň povodňové aktivity.

Vzestupy hladiny způsobily lokální bouřky, které zasáhly například okolí vodní nádrže Rozkoš na Náchodsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám