Hlavní obsah

Lidé se vracejí do svých domovů bouřkám navzdory, začíná velký úklid

Bouřky nebouřky, stále více lidí se postupně vrací do svých vytopených domovů. Pomáhají jim v tom tisíce dobrovolníků. V pondělí k nim přibyla ve větší míře i armáda.

Foto: Petr Josek, Reuters

Obyvatelé vyhazují zničené věci do kontejnerů v jihočeské Putimi.

Článek

„Do této chvíle bylo nasazeno 600 vojáků a během úterka bude nasazeno dalších 150, zejména ve Středočeském kraji,“ řekl v pondělí na tiskové konferenci po zasedání ústředního krizového štábu ministr obrany Vlastimil Picek. Od středy se podle něj počítá s nasazením dalších 300 vojáků, kteří by pomáhali plnit úkoly policie.

V pondělí pomáhali v Děčíně, Lovosicích, Praze a hlavně v Ústí, odkud bylo postupně evakuováno 2360 lidí. „Postupně se vracejí domů,“ potvrdila v pondělí mluvčí města Romana Macová.

Úklid se rozběhl naplno, škody na obecním majetku odhadujeme na 100 až 150 miliónů korun.
starosta Hřenska Jan Havel<br/>

Vojáci v Ústí začali pomáhat především na Střekově a v okrajových zaplavených částech města jako v Sebuzíně, Církvicích, Svádově, Olšinkách a Brné.

„Do Ústí nad Labem zamířilo 100 vojáků z liberecké 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany,“ informovala mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

„Požádali jsme armádu o poskytnutí 100 vojáků jako pomoci při úklidu v zaplavených oblastech. Vojáci jsou nápomocni při vysoušení domů, úklidu škod v domácnosti. Mimo vojáky máme k dispozici přes 200 dobrovolníků, kteří budou nasazeni v dalších částech města, hlavně pak ve Vaňově,“ uvedl primátor Vít Mandík (ČSSD). Místní už na vojáky netrpělivě čekali.

„V neděli tu byla starostka obvodu, ať s nakládáním kontejneru počkáme do pondělí, že přijedou pomoci vojáci,“ řekl Právu Miroslav Pergler, který ve čtvrti Střekov vyklízel dům své babičky.

Obdobná situace vládla v pondělí i v Děčíně, kde muselo své domovy opustit asi 1500 lidí. „Evakuováno je stále 12 osob,“ uvedla mluvčí města Markéta Lakomá.

Je to nasáklé, zabahněné, smrduté. Tohle se vyčistit nedá.
obyvatelka Černošic

Také lidé v Hřensku, které bylo donedávna celé pod vodou, se v pondělí vraceli do svých objektů. „Úklid se rozběhl naplno, škody na obecním majetku odhadujeme na 100 až 150 miliónů korun,“ řekl Právu starosta Jan Havel. V pondělí se podařilo pro dopravu zprůjezdnit silnici podél Labe z Děčína. „I z Německa už jezdí turisté, je také otevřena první restaurace i parkoviště,“ popsal Havel návrat obce k životu.

Nebývá to veselý pohled

Lidé i hejtmanství s optimismem věří, že už velká voda nezahrozí. „V pondělí ráno jsem se toho ještě obával, jezdil jsem po kraji a zatím nespadla ani kapka. Myslím, že už by nás to nemělo ohrozit,“ řekl v pondělí vpodvečer Právu hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). Podle něj začal velký úklid v kraji postupně od Štětí, jak voda opadávala. „V kraji nám pracuje celkem 272 vojáků, ve středu jich bude 370. Tak věřím, že se podaří vše zvládnout,“ dodal Bubeníček.

Také lidé v Černošicích u Berounky už se dostali do svých domků u řeky. Nebývá to veselý pohled. „Je to nasáklé, zabahněné, smrduté. Tohle se vyčistit nedá,“ říká žena z jednoho z domků.

Ve všech zaplavených obcích to jde dokola. Vyčerpá se voda, technické služby najedou s bagry a náklaďáky a všechno odvážejí. Dezinfekce, vystříkání domů vysokotlakým proudem, nekonečný úklid. „Čekání na to, až voda opadne, to bylo utrpení. Když uklízíte, tak člověk večer padne do postele udřený a nemá čas na přemýšlení a na nějakou lítost,“ přiznala Eva Adámková z Kozárovic.

Jak ti (hasiči) to zvládají, to nemá chybu, jejich práce je úplně božská.
starosta Zálezlic Jiří Čížek<br/>

Na břehu Berounky se nakupily hromady odpadu. Nábytek, matrace, ledničky, oblečení, koberce, dětské hračky, všechno musí pryč. Úzkými uličkami projíždí bagr s nákladním autem a nakládá zabahněné harampádí.

Tuhle fázi už mají za sebou například v Zálezlicích na Mělnicku. „Lidi byli natěšení, že už můžou domů, tak hned začali s úklidem. Všechen bordel jsme už vyvezli za vesnici, kam voda nedosáhne, a velkoobjemovými kontejnery se to vozí pryč. Ve středu by mohlo být hotovo. Zase se ale trochu bojíme, co přijde. Na jihu Čech se to zase hromadí, tak čekáme, že by to ve čtvrtek mohlo přijít sem,“ obává se starosta Zálezlic Jiří Čížek a nezapomněl vychválit hasiče. „Jak ti to zvládají, to nemá chybu, jejich práce je úplně božská,“ nešetří superlativy starosta.

Přívaly v Čechách i na Moravě

Na Lounsku, Plzeňsku, Chebsku, ale i na Olomoucku a Jesenicku si ani v pondělí lidé neoddechli. Po přívalových deštích hasiči zasahovali opět v Lubenci, v Žatci i Podbořanech.

Blesková povodeň zasáhla také Šluknovský výběžek, hasiči odčerpávali vodu v Jiříkově a Dolní Poustevně. V Jiříkově měli podle starosty Michala Majáka na náměstí až 120 centimetrů vody. „Potok už teď má zase obvyklou výšku hladiny 25 centimetrů,“ hlásil však ještě v pondělí odpoledne.

Škody jsou podle starostů zasažených obcí především na soukromém majetku. Obce budou muset najít v rozpočtech peníze na odbahnění a opravy poškozených komunikací či kanálových vpustí.

Nejpostiženějším místem ve východních Čechách byl zřejmě Červený Kostelec na Náchodsku. [celá zpráva]

Bouřky se v pondělí přehnaly také Plzeňskem. Odpoledne zastavily voda a bahno na několik desítek minut provoz na dálnici D 5 u Heřmanovy Huti, voda stékající z polí už podruhé v několika dnech vyplavila Hostouň na Domažlicku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám