Hlavní obsah

Přívalový déšť spláchl několik měst a vesnic v Plzeňském kraji

– Plzeň
Právo, Jan Švábek

Přívalové deště v pondělí zasáhly několik měst a vesnic v Plzeňském kraji. Jednou z nepostiženějších obcí je Sytno na Tachovsku, kde voda v pozdních odpoledních hodinách zaplavila rodinné domky a dočasně uzavřela silnici mezi Plzní a Stříbrem.

Následky přívalového deště v obci Sytno na PlzeňskuVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

„Mám tady vesnici plnou vody,“ popsal Právu chvíli po dešti starosta Sytna Václav Bodis (NK) a ihned spěchal na nejpostiženější místo, které se nacházelo u vjezdu do obce ve směru od Plzně. Voda zde dosahovala až půlmetrové hloubky a zaplavila několik domů po obou stranách silnice. Ta byla dočasně uzavřena, poté provoz v úseku řídil dopravní policista.

Foto: Jan Švábek, Právo

Přívalový déšť zasáhl také Sytno na Tachovsku, kde vyplavil několik domků.

Do Sytna ihned vyrazily jednotky hasičů ze Stříbra. Více než deset jich plnilo pytle s pískem, roznášet je pomáhali místní ze zaplavených domků. „Něco podobného jsme zažili v roce 2002, ale to byla voda ještě o půl metru výše. Jsme tu v nížině, teče to k nám ze strání a pole,“ hlásil jeden z rodáků.

Postiženy Hostouň i Horšovský Týn

Už okolo páté hodiny ráno deště zasáhly také Hostouň na Domažlicku. „Bylo to stejné jako před týdnem. Vytopeno bylo několik domů, v centru města jsme museli postavit bariéry a pytle. Pomáhal každý, kdo měl ruce a nohy,“ uvedl tajemník městského úřadu Vladimír Felix.

Foto: Jan Švábek, Právo

Hasiči v Sytnu plní pytle pískem poté, co vesnici zasáhl přívalový déšť.

Několik zaplavených průmyslových areálů i sklepů u domů a chat – takové škody zaznamenali lidé v Horšovském Týně, kde se rozlil Lazecký potok. „V neděli hladina potoku během deseti minut vystoupala tak, jak místní pamětníci minimálně čtyřicet let nepamatují,“ sdělil místostarosta Václav Mothejzlík (TOP 09).

Deště v pondělí nezvedly jen hladiny potoků a říček, ale naplnily také koryta řek. Na třetím stupni povodňové aktivity jsou k pondělní osmé hodině večerní Radbuza ve Staňkově na Domažlicku a Klabava v Hrádku na Rokycansku. Meteorologové očekávají, že hladiny řek budou v následujících chvílích ještě stoupat. Srážky v Plzeňském kraji ustupují, vytrvale však prší v Brdech a na Klatovsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám