Hlavní obsah

Některá trestní řízení protikorupční policie jsou teatrální, napsal Blažek

• Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se domnívá, že některá trestní řízení vedená protikorupční policií jsou teatrální. Vyplývá to z dopisu, jejž v dubnu adresoval policejnímu prezidentovi Martinu Červíčkovi. Šéf justičního resortu v dopisu kritizoval také "osobní mediální propagaci vysokých funkcionářů policie".

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Článek

Červíček to nechtěl blíže komentovat. "Považuji to za osobní dopis ministra spravedlnosti Blažka policejnímu prezidentovi," sdělil v pondělí.

Dopisem, který policejnímu prezidentovi zaslal 16. dubna, se Blažek vložil do sporu pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové a tehdejšího šéfa protikorupční policie Tomáše Martince. Bradáčová v březnu uvedla, že na ni Martinec "vyrábí" kauzu. Ten to popíral, nicméně z vedoucí funkce následně odstoupil.

Žalobkyně ještě předtím požádala policejního prezidenta o prověření práce protikorupčního útvaru. Její požadavek písemně podpořil i ministr spravedlnosti.

Část dopisu ministerstvo zveřejnilo, jeho kompletní znění ČTK od úřadu získala na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

"Sám delší dobu s občanským, ale teď již i s úředním znepokojením sleduji nedobré aspekty v činnosti tohoto útvaru. Na jedné straně jsem rád z pravděpodobného zvýšení efektivity boje na tomto úseku kriminality, na straně druhé považuji za nepřijatelné určité prvky v aktivitách daného útvaru," napsal Červíčkovi Blažek.

Mediální propagace vedení policie

"Mám na mysli například teatrálnost některých trestních řízení, osobní mediální propagaci vysokých funkcionářů Policie ČR, jež ve mně vyvolávají podezření ze snahy budovat uvnitř Policie ČR jakýsi stát ve státě podporovaný nadto ještě kultem osobnosti a vyvoláváním zdání nepostradatelnosti určitých lidí," pokračoval.

Červíček v pondělí zopakoval, že obdržel dopis, ve kterém jej ministr požádal, aby spolupráci policie a pražského vrchního státního zastupitelství "věnoval patřičnou pozornost při respektování platného právního prostředí."

Ministr v dopise výslovně nepíše o protikorupční policii, pouze o "jednom z významných útvarů" Policie ČR. Z kontextu je však zřejmé, že má na mysli právě útvar, který donedávna vedl Martinec.

"Popularita, či v dnešní době spíše nepopularita, má být účelem a údělem volených představitelů státu, nikoli jeho ozbrojených složek. Tyto mají usilovat o důvěru svou kvalitní činností, ovšem vždy v rámci práva a dle zásad demokratického politického systému," doplnil Blažek.

Martinec postupoval nestandardně

Policejní prezident nařídil po podnětu Bradáčové vnitřní kontrolu na prezidiu, podle níž se ukázalo, že Martinec postupoval nestandardně, nespáchal ale trestný čin. Chyboval, když se v březnu sešel s Bradáčovou a řekl jí, že o týden později bude zahájeno stíhání jejího manžela. Červíček však odstoupivšího Martince považuje za zkušeného odborníka, a proto jej přizval do vedení Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování na pozici náměstka.

Vrchní státní zástupkyně si také stěžovala na celkovou práci protikorupčního útvaru. Policisté údajně zpracovávali řadu kauz mimo dozor státního zastupitelství - například případy týkají solárních elektráren. Červíček následně uvedl, že u těchto případů pokračuje prověřování ze strany policie i žalobců.

Jméno Martincova nástupce v čele útvaru by podle policejního prezidia mohlo být známo již tento týden.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám