Hlavní obsah

Na záplavových kontech je už přes 28 miliónů korun

Na zvláštní záplavová konta humanitárních organizací přibylo i o víkendu několik miliónů korun. Celkem již lidé a firmy přispěli přinejmenším 28,6 miliónu korun. Vyplývá to z informací od neziskových organizací. Kromě peněžní podpory žádají některé organizace také materiální dary. Samy vedle materiální pomoci poskytují například i psychologickou a duchovní podporu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zálezlice 7. června

Článek

Nejvíce - téměř čtyři milióny korun - poslali za poslední dny lidé společnosti Člověk v tísni, která tak vybrala již 15,5 miliónu korun. Od víkendu organizace, na jejímž účtu bylo v pátek 11,7 miliónu korun, rozváží humanitární podporu i s pomocí zasilatelské společnosti DSV Road. V sobotu tak například přepravila několik set kilogramů materiálu do postižených obcí na Mělnicku.

V tomto regionu i dalších oblastech Středočeského a Ústeckého kraje rozšiřuje pomoc také Diakonie Českobratrské církve evangelické, která má nyní dvě základny na Mělnicku, jednu na Litoměřicku a další v příštích dnech otevře v Ústí nad Labem a Děčíně. K dispozici má přes 400 dobrovolníků a pomáhá s odklízecími a sanačními pracemi, provozuje poradenskou linku a krizovou linku psychosociální pomoci.

Na podporu humanitární pomoci Diakonie - na jejímž účtu se zatím podařilo shromáždit asi 2,85 miliónu korun - provozuje také sbírku v Botanické zahradě v Praze-Troji. Peníze chce vybírat i 12. června večer na Václavském náměstí při Koncertu za zdravý rozum.

Ve sběru financí pokračuje také organizace Adra, která díky DMS a účtu shromáždila již 5,74 miliónu korun. I ona pomáhá v terénu, především ve Středočeském a Ústeckém kraji. Postiženým lidem jsou k dispozici také její dobrovolníci poskytující psychologickou podporu.

Na povodňové konto Katolické Charity ČR dali lidé zatím přes tři milióny korun. Humanitární organizace pokračuje především v jižních Čechách a na Trutnovsku v distribuci pomoci do zaplavených oblastí a nadále také přijímá dezinfekční a úklidové prostředky, pracovní nástroje, gumové rukavice a gumáky, případně lůžkoviny a další materiální pomoc.

K dispozici je také její krizová nonstop linka 737 234 078 a nově linka duchovní pomoci 702 585 588, kterou provozuje Diecézní charita Litoměřice a obsluhují ji katoličtí kněží.

Finanční prostředky přibyly i na kontě Českého červeného kříže (ČČK), který zatím shromáždil přes 1,6 miliónu korun.

Pomáhají také skauti a skautky, jejichž web povodnovapomoc.cz umožňuje lidem nabídnout i poptávat pomoc. Za prvních 143 hodin fungování prý stránky vyřešily 91 poptávek a registrovalo se na nich 1073 dobrovolníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám