Hlavní obsah

Řeky na Plzeňsku kvůli pondělním lijákům znovu stoupají

Právo, Ivan Blažek

Řeky v Plzeňském kraji stoupají a po pondělních deštích se některé z nich zřejmě opět vyšplhají až na třetí stupně. Neměly by se však dostat na úroveň povodňové vlny z minulého týdne, kdy na Klabavě či Úhlavě byla i dvacetiletá voda.

Foto: Petr Eret, ČTK

Rozvodněná řeka Radbuza 4. června v Dobřanech na Plzeňsku

Článek

„Teď hydrometeorologové hovoří maximálně o dvou- až pětileté vodě, dramatické projevy pondělních srážek se neočekávají,“ sdělila mluvčí Plzeňského kraje Šárka Stará po jednání krizového štábu v Plzni.

Nejvíce asi deště zvednou Radbuzu, tekoucí z Českého lesa - tam se očekává, že do pondělních devatenácti hodin naprší až padesát milimetrů, podobně jako na Šumavě. Ve zbytku regionu to bude deset až patnáct milimetrů.

„V noci se očekává zklidnění srážkové situace, v druhé polovině noci by na většině území, snad kromě Šumavy a Českého lesa, pršet nemělo. V úterý by měly přijít jen slabé dešťové přeháňky maximálně do pěti milimetrů,“ uvedla Stará.

Na zvedající se hladiny jsou připraveny místní nádrže, které mají buď úplně, nebo z větší části vyprázdněný retenční prostor. Do hracholuské přehrady na Mži přitéká pětačtyřicet kubíků vody, odtok je o deset kubíků vyšší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám