Hlavní obsah

Účet za povodně: Stát a zemědělci zatím hlásí škody za čtyři miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečný účet za povodně ještě stále není kompletní. Podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) ale má jeho rezort předběžné odhady škod. Jen na státním majetku dosahují zhruba 2,2 miliardy korun, další nejméně 1,8 miliardy evidují zemědělci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zatopená část Neratovic při povodních, snímek ze 4. června 2013

Článek

Škody na státním majetku na povodí Vltavy jsou podle ministra Bendla zhruba 900 miliónů korun, na povodí Labe jedna miliarda, na Ohři 300 miliónů. Petr Bendl na tiskové konferenci zároveň upozornil, že se s ohledem na předpovědi počasí stále ještě dají čekat problémy, především na severu Čech. [celá zpráva]

„Povodně nejsou ještě zcela za námi,“ uvedl ministr zemědělství.

Záplavy podle něj poškodily zhruba 80 vodovodů a připravily tak o dodávky pitné vody 34 tisíc lidí. Jejich zásobování zajišťují hlavně mobilní cisterny. Dalších téměř 90 vodovodů záplavy ohrožují. Povodně také poškodily přibližně 900 studní.  Škody na vodovodech a kanalizacích přesahují podle Bendla 100 miliónů korun.

Povodně zastavily provoz v několika čističkách odpadních vod, mimo jiné v Praze, Ústí nad Labem a Litoměřicích.

Velká voda také způsobila výrazné problémy zemědělcům. Dosud zaplavila 50 553 hektarů zemědělské půdy, řekl Petr Bendl.

Zemědělci: Výše škod ještě poroste

Šéf Agrární komory Jan Veleba na tiskové konferenci odhadl škody v zemědělství na nejméně 1,8 miliardy korun. Částka ale nezahrnuje škody rybářů. Celková suma za letošní záplavy však podle Veleby ještě vzroste a bude se pohybovat kolem dvou miliard korun. I tak to ale bude méně než v roce 2002. Tehdy byly škody vyčísleny na 3,6 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Bouřky a deště hrozí druhou vlnou povodní

Předpovědi meteorologů se bohužel plní – bouřky a deště hrozí Česku druhou vlnou záplav. Ty by sice mohly mít lokálnější charakter než v první vlně, nicméně...

Výběr článků

Načítám