Hlavní obsah

Armáda staví v Záhořanech stanové městečko pro dobrovolníky

Vojáci začali v Záhořanech u Křešic stavět stanové městečko pro dobrovolníky, kteří přijedou pomáhat s úklidem po povodních. V Záhořanech bylo vyplaveno 240 domů, lidé se zatím mohli vrátit pouze do několika.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zaplavené Křešice na Litoměřicku. Voda oproti úterý, kdy byl snímek pořízen, klesla o 1,4 metru.

Článek

"Společně se Sokolem Zahořany jsme se dohodli, že uvolní celé fotbalové hřiště a přilehlé prostory pro výstavbu městečka pro humanitární pomoc, která přijde jak z řad občanů, tak organizací," řekl starosta Křešic Václav Kovařík.

Městečko má tvořit asi deset stanů, jeho součástí jsou i sprchy a toalety nebo polní kuchyně či jídelna. Vybavení sem v sobotu navečer přivezlo 24 vojáků z ženijního praporu z Olomouce. Ti je také postaví. Podle poručíka Petr Mužíka by mělo stát do půlnoci, jeho stavbě by neměl zabránit ani déšť, který se krátce po příjezdu vojáků v Zahořanech spustil.

Kapacita městečka se dohaduje přibližně na 140 míst. Do jaké míry ale bude zaplněné, není jasné. "Vítáme všechny, kteří by nám chtěli pomoci, to bude ale nejaktuálnější po opadu vody, kdy se budou odstraňovat následky povodní," uvedl starosta.

Na hřišti v Zahořanech se měl původně v sobotu odpoledne odehrát poslední fotbalový zápas. "Měl se hrát zápas Sokol Zahořany a Pokratice B. Rozhodl jsem s předsedou Sokola již včera, že byl zápas zrušen. Neradi bychom viděli záběry, které by se hodily spíše do filmu Vesničko má středisková, kdy 1020 občanů je pod vodou a v Zahořanech si fotbalisti hrajou fotbal," vysvětlil starosta.

Lidé se obávají dalších srážek

Labe sice v obci pokleslo od kulminace zhruba o 1,4 metru, většina Křešic je ale stále pod vodou. Panují tu navíc obavy z dešťů, před kterými varují meteorologové.

"Nálada je optimistická, ale dostal jsem z krizového štábu zprávu, že se blíží vydatné deště a chmurné předpovědi nás varují, že stav pohotovosti a ohrožení nadále trvá. Věříme, že to Labe zvládne a že budeme moci pokračovat ve zpřístupnění obce," řekl Kovařík.

Ke svým příbytkům se zatím v Křešicích suchou nohou dostane jen několik desítek lidí. "Evakuovali jsme 1020 lidí, zaplaveno je 240 nemovitostí," zmínil starosta. Obec má povodňové hráze, které by ji měly ochránit před dvacetiletou vodu. Ta současná je ale přesáhla téměř o metr a půl. "Tato povodeň je v plném rozsahu srovnatelná s povodní v roce 2002. Je jedno, jestli měli lidé vodu ke stropu jako v roce 2002, a jestli teď mají pod lustr. Následky, hmotné škody a práce s tím spojená je naprosto stejná," uzavřel Kovařík.

Reklama

Související témata:

Související články

Obětavost lidí při povodních nezná mezí

Těžké chvíle, které přinášejí krizové situace, prověřují nejen sílu, ale i solidaritu lidí. Tisíce lidí pomáhají vrátit život do obcí postižených záplavami....

Metro plně obnoví provoz v neděli odpoledne

Pražské metro budou moci cestující opět plně využívat v neděli od tří hodin odpoledne. Nastupovat a vystupovat bude možné i v těch stanicích, jimiž vlakové...

Výběr článků

Načítám