Hlavní obsah

Zeman: lidovci uspějí, když přestanou opisovat program jiných stran

Právo, Oldřich Danda

Menší pozdvižení způsobil na sjezdu lidovců v Olomouci prezident Miloš Zeman. Ve své zdravici jim totiž doporučil, aby přestali opisovat program cizích stran. Když podle něj zvednou vlastní témata, úspěch ve sněmovních volbách je nemine.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Prezident Miloš Zeman na sobotním sjezdu KDU-ČSL

Článek

Podle prezidenta je např. progresivní zdanění, které chtějí lidovci prosazovat, erbovní téma soc. demokracie, a církevní restituce jsou erbovní téma TOP 09.

Doporučil proto lidovcům, aby si za program vzali křesťanský humanismus. Měli by například prosazovat zrušení poplatků v nemocnici pro děti. „Hlasy dětí tím nezískáte, protože nemají volební právo, ale můžete získat jejich rodiče,“ uvedl Zeman.

„S panem prezidentem v tomto nesouhlasím, protože je to podle mého často obráceně,“ reagoval na Zemana staronový šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Prezidentovy nápady ale zváží.

Vzrušení způsobil prezident i tím, když vyplísnil prvního místopředsedu lidovců Mariana Jurečku, za to, že řekl, že „prezident se opil na ruské ambasádě jako mužik“. „Skutečnost je asi taková, že ruskou ambasádu jsem opustil asi půl hodiny po svém projevu v doprovodu asi 20 osob a s lítostivým pohledem jsem se díval na nedopitou jednu skleničku vodky,“ uvedl Zeman.

Po návštěvě ruské ambasády byl prezident odemykat komnatu s korunovačními klenoty. Jeho záběry, na kterých má potíže s koordinací, vyvolaly okamžitý ohlas a spekulace, že byl prezident opilý. Vysvětlení Hradu, že prezident zápasí s virózou, ihned zlidovělo a v republice opilosti už jinak než viróza nikdo neřekne.

Pochvala pro Bělobrádka

Zeman ale nebyl pouze kritický. Pochválil Bělobrádka, že se chopil lidové strany v nelehké situaci, kdy vypadla ze Sněmovny.

Vzpomněl na exšéfa lidovců Josefa Luxe, s kterým se podle Zemanových slov v jeho posledních dvou letech života velmi sblížil. Lux měl podle něj sen vytvořit z KDU-ČSL silnou křesťanskou stranu, jako tomu je v Německu.

Podle Zemana se to nepovedlo proto, že byla součástí vlády, kde byla otloukánkem a zároveň byla podezírána z vydírání. Připomněl osudy malých stran - US-DEU, zelení, VV, LIDEM - které po vstupu do vlády vždy zapadly. „Strana lidová kvůli své vládní účasti ztrácela voliče a nakonec odešla z parlamentu,“ uvedl prezident.

Podle něj by se měla proto stát „nevládní stranou“, která by se nemusela zaprodávat a dělat kompromisy a podporovat pouze zákony, které jsou v souladu s jejich programem. S tím Bělobrádek souhlasí. Ve svém projevu uvedl, že už nechce, aby byli pouhým jazýčkem na vahách, a když nebudou mít možnost prosadit svůj program, do vlády raději nepůjdou.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidovce znovu povede Bělobrádek

KDU-ČSL nezměnila svého šéfa. Pavel Bělobrádek obhájil na právě probíhajícím sjezdu v Olomouci svůj post. Ve volbě, v níž neměl konkurenta, získal 240 hlasů...

Výběr článků

Načítám