Hlavní obsah

Přijde další déšť a bouřky, záplavy mohou znovu udeřit

• Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav varoval před bouřkami, které by opět mohly zvednout hladiny řek. Bouřky mohou zasáhnout celou ČR, povodně dál hrozí pouze v české části republiky. Vzestupy hladin mohou být podle meteorologů velmi rychlé, protože půda je nasycená vodou. Ústřední povodňová komise upozorňuje na možnost dalších záplav, a to i tam, kde doposud nebyly. Uvedl to premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský okruh u Radotína

Článek

Bouřky by měly přijít už v sobotu odpoledne a budou trvat až do pondělního rána. Varování před vydatnými dešti platí pro Plzeňský a Jihočeský kraj. Výrazněji pršet by mělo začít v neděli odpoledne. Výstraha platí do pondělního poledne.

Půda je po tání sněhu a především nedávných deštích nasycená a jakákoliv další voda po ní stéká a může rychle zvednout hladiny řek.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR od sobotního dopoledne do 14:45 hodinVideo: ČHMÚ

V Jihočeském, Středočeském a Ústeckém kraji dál platí extrémní stupeň povodňového nebezpečí a to do odvolání.

Buďte ve střehu, doporučuje Chalupa

"Potvrdilo se vysoké riziko významné srážkové činnosti, počínaje nedělí až do úterý se všemi důsledky, to znamená vysokým rizikem povodní, silného větru, sesuvů půdy a včetně toho, že půda je podmáčená a při silném větru může docházet i k vyvracení stromů," řekl Nečas. "Pokračuje upouštění přehrad Vltavské kaskády, aby se zvýšila její schopnost zadržet srážky," dodal premiér.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) uvedl, že komise doporučuje hasičům a krajským úřadům, aby vyrozuměli nejen obce v krajích, pro které je vyhlášen nouzový stav, ale i místa, kde záplavy dosud nebyly, že povodňová situace může nastat i tam.

Vltavská kaskáda odpustí co nejvíce vody. „Nařídil jsem vypustit Slapy, které jinak nemají zadržovací protipovodňové určení,“ řekl ministr. Krajina je podle něj  nacucaná, stačí malý déšť a voda se valí  i tam, kde není  řeka. Povodňové komise proto mají plnou pohotovost.

Dobrou zprávou podle premiéra je zejména to, že Česko dobře funguje, co se týče záchranného systému. Do odstraňování povodňových škod se dále zapojuje armáda, Nečas řekl, že do akce se zapojí dalších 1500 vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám