Hlavní obsah

Obětavost lidí při povodních nezná mezí

Těžké chvíle, které přinášejí krizové situace, prověřují nejen sílu, ale i solidaritu lidí. Tisíce lidí pomáhají vrátit život do obcí postižených záplavami. Jejich obětavost nezná mezí.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Do některých domů se Putimští mohou dostávat stále jen na lodích.

Článek

Například do vyplavené Putimi v pátek přijelo pomáhat na dvacet dobrovolníků. „Ani jsem se moc nerozmýšlel, když jsem viděl v televizi ty obrázky, před chvilkou jsem dorazil. Uvidíme, kolik tady bude práce a jak dlouho zůstanu,“ řekl  Právu Milan Ďurina, když vyhazoval zničený nábytek z vyplaveného domu do jednoho z kontejnerů.

Stovky lidí po celé republice pracují téměř bez ustání. „Sám by tohle člověk nepřežil,“ svěřil se Právu včera starší muž v Nových Kopistech, které doslova srazila na kolena povodňová vlna z Ohře. Na místě celou noc na pátek zasahovalo devět jednotek dobrovolných hasičů a tři profesionální jednotky, dohromady celkem 55 hasičů. Do akce bylo nasazeno velké množství techniky.

Situaci se podařilo stabilizovat, když hasiči postavili provizorní hráz z pytlů s pískem. Hráz zabraňuje přítoku další vody do obce a laguna, která je za valem, je odčerpávána velkokapacitním čerpadlem.

„Přestože část obce byla zaplavena, troufám si tvrdit, že jsme zdejší obyvatele zachránili od nejhoršího,“ pochválil kolegy velitel Pavel Grund.

Jeden z obyvatel tato slova potvrdil. „Hasiči odvádějí skvělou práci. Kdyby včas nezasáhli, byly by škody ještě větší,“ konstatoval včera dopoledne, kdy již voda začala pozvolna opadávat.

Riskovali život kvůli hazardérům

Že hrdinství lidí je bezmezné, se včera prokázalo ve Vyšším Brodě v rozbouřené Vltavě, kde hasiči riskovali vlastní životy, aby zachránili pětici hazardérů z převrácené lodi pod jezem v Herbertově. Tři zachránili. Dva za svou neodpovědnost zaplatili životem. [celá zpráva]

Foto: David Veis, ČTK

Záchranáři bojují o životy vodákůu jezu Herbertov na Vltavě.

Jednoho z pětice vodáků, kteří v pátek sjížděli úsek rozvodněné Vltavy, zachránil Libor Peška z Povodí Vltavy. [celá zpráva]

Charity plní sklady

Vzájemná pomoc lidí je přitom většinou anonymní. Na webech se hlásí humanitním organizacím tisíce dobrovolníků.

Pomoc pro postižené oblasti v Čechách chystají také Charity z Moravy a Slezska.

„Jsme připraveni vyslat do zasažených oblastí minimálně 30 týmů, které pomohou lidem nejen s úklidem, ale poskytnou psychologickou první pomoc a při sociálním šetření zjistí jejich konkrétní potřeby,“ uvedl Martin Zamazal z Arcidiecézní charity Olomouc.

Anketa

Pomáháte při letošních povodních?
ano
13 %
ne
87 %
Celkem hlasovalo 10823 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám