Hlavní obsah

Vltavská kaskáda nevznikla kvůli povodním, ale kvůli suchu, tvrdí povodí

Ředitel hornovltavského závodu Povodí Vltavy Zdeněk Zídek v souvislosti s kritikou vodohospodářů připomněl, že vltavská kaskáda byla vybudována kvůli udržení vody a zajištění splavnosti řek. Sucho by podle něj způsobilo větší škody nežli povodně. Kritici povodí vyčítají, že neodpouštělo přehrady včas a dostatečně.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Slapská přehrada

Článek

Českou kotlinu podle Zídka historicky sužoval spíše nedostatek vody než její přebytek, proto se nádrže budovaly, aby vodu zadržely, aby byl dostatek pitné vody.

"Ne nadarmo si říkáme střecha Evropy, nic k nám nepřiteče, všechno od nás odteče. Právě proto, aby to neodteklo moc rychle, se budovaly přehrady," řekl.

Každá přehrada má i retenční prostor pro zadržení povodně, jehož velikost byla projektována vzhledem k potřebám a její hydrologické poloze. "Na to byly přehrady postavené a fungují po 50 let, co Vltavská kaskáda existuje, tak, jak mají," uvedl ředitel.

"Kdyby se něco změnilo, tak je to vždycky něco za něco. Musíme si říct, co by bylo na druhé straně. Tyto úvahy se vedly po roce 2002 a zjistilo se, že ta druhá strana, převáží stranu ochrany před povodněmi. Že nebezpečí, že vody bude nedostatek, je daleko větší než nebezpečí z povodně, a také škody, které by vznikaly z nedostatku vody, by byly daleko větší než škody, které vznikají z povodně," řekl ředitel. Před povodní se dá utéct, před suchem se neuteče. Proti povodni se dají dělat účinná opatření, proti suchu velmi těžko, dodal.

Nečas: Výroba elektřiny je zanedbatelná

Na stranu vodohospodářů se v pátek postavil i premiér Petr Nečas (ODS). Ten odmítl i tvrzení, že vodohospodáři upřednostňují výrobu elektřiny. Zisk elektrárenské společnosti ČEZ z hydroelektráren na Vltavské kaskádě představuje podle něj pouze jedno procento zisku společnosti před zdaněním, odpisy a úroky.

"Jestli dva nebo tři týdny přestanou vyrábět elektrickou energii, tak to z hlediska energetické bilance ČR znamená nic a z hlediska příjmů ČEZu je to naprosto zanedbatelné," zdůraznil Nečas.

Premiér ale připustil, že vláda provede revizi manipulačních řádů, kterými se při upouštění kaskády vodohospodáři řídili. "My bezesporu provedeme revizi manipulačních řádů, bezesporu provedeme analýzu fungování Vltavské kaskády, bezesporu zdůrazníme její protipovodňovou úlohu. Ale nečekejme od toho zázraky," prohlásil premiér, který rovněž připomněl, že kaskáda byla primárně vybudována z jiných důvodů, než je ochrana před povodněmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám